Actualitate

Prima celulă a Centrului de Deșeuri este FINALIZATĂ, însă așteaptă autorizația de mediu pentru a putea funcționa

După aproape un deceniu de la începerea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și investiții de peste 100 de milioane de euro, prima celulă a depozitului de deșeuri a fost finalizată. Aceasta nu poate fi însă dată în folosință, până la obținerea autorizației intergrate de mediu.

Prima celulă a Centrului de Deșeuri este FINALIZATĂ, însă așteaptă autorizația de mediu pentru a putea funcționa Prima celulă a Centrului de Deșeuri este FINALIZATĂ, însă așteaptă autorizația de mediu pentru a putea funcționa

Astăzi, la Consiliul Județean Cluj a avut loc o dezbatere publică privind obținerea autorizației de mediu pentru Celula 1 a CMID. Ședința s-a organizat în regim de videoconferință, în prezența reprezentanților Consiliului Județean, a reprezentanților Agenției de Protecție a Mediului (APM) Cluj și a unor reprezentanți ai societății civile.

Gabriela Badea, consultant al CJ Cluj, a arătat că a fost depusă documentația aferentă obținerii autorizației integrate de mediu pentru prima celulă de depozitare, întrucât la stația de sortare și treapta mecano-biologică nu s-au finalizat lucrările.


„La această dată, sunt finalizate lucrările la Celula 1 de depozitare. Această celulă are capacitatea de 1.694.000 metri cubi (mc), din care efectiv, deșeuri depozitate vor fi 1.550.000 mc. Diferența este dată de materialele cu care se vor desfășura lucrările de acoperire temporară. În această etapă, lucrările la stația de sortare și tratare nu sunt finalizate. Prin documentația tehnică depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj se propune obținerea autorizației integrate de mediu pentru activitatea de depozitare a deșeurilor și activitățile auxiliare acesteia”, a declarat consultantul Consiliului Județean.

Autorizația de mediu este necesară pentru ca restul rezultat din prelucrarea deșeurilor de către firma de specialitate să poată fi stocat în celulă. Potrivit documentației depuse, RADP urmează să asigure sortarea și tratarea deșeurilor în instalațiile proprii, urmând ca refuzul să fie depozitat în celula care a fost finalizată, până la semnarea contractului cu operatorul permanent. Procedura de licitare și atribuire a contractului este încă în desfășurare.


„RADP va sorta deșeurile până la momentul când va fi încheiat contractul cu operatorul principal, pe concesiunea serviciului de delegare a depozitării deșeurilor la CMID, care este în desfășurare. Pe amplasamentul CMID va fi depozitat doar refuzul rezultat în urma sortării și tratării în instalațiile autorizate ale RADP. La semnarea contractului cu operatorul, contractul cu RADP se încheie automat. Am estimat un orizont de timp de maxim 2 ani”, a arătat reprezentanta Consiliului Județean Cluj.

Gropile de la Pata Rât, închise odată cu autorizarea celulei

Cele două rampe temporare ale Salprest și RADP nu vor mai avea dreptul să funcționeze odată cu autorizarea primei celule CMID, moment în care va începe închiderea și ecologizarea acestora.


„Cele două platforme de stocare temporară, respectiv platforma administrată de Salprest și cea a RADP de la Pata Rât au prevăzut în autorizația de mediu că au dreptul să funcționeze până la momentul la care prima celulă este dată în folosință. În momentul în care prima celulă va fi autorizată, pe aceste platforme se va sista depozitarea iar apoi, ele intră în procesul de închidere, având specificat și faptul că deșeurile de pe aceste platforme vor trebui să fie sortate și duse în Celula 1”, au mai arătat experții de mediu.

Rampele Salprest și RADP sunt aproape pline

Având în vedere faptul că rampele Salprest și cea a RADP-ului sunt aproape pline, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât să permită ducerea deșeurilor în celula de la CMID și în lipsa unei autorizații, pentru a nu se crea o criză de sănătate publică, în cazul în care limita va fi atinsă.


„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre, astfel că în momentul în care se sistează depozitarea la RADP și Salprest, din cauză că se ajunge la capacitatea maximă, se va depozita, în regim de urgență, temporar, la CMID, chiar și în lipsa autorizației integrate de mediu”, au transmis specialiștii de mediu.

Monitorul de Cluj a documentat, timp de 9 ani, „epopeea” CMID – un proiect pentru care licitația a fost adjudecată pentru prima oară încă din 2011. După aproape un deceniu, Centrul de Deșeuri nu este încă finalizat, deși valoarea proiectului a crescut de patru ori!, lucru recunoscut negru pe alb inclusiv de Consiliul Județean, care ne-a acuzat inițial că prezentăm informații false.


CITEȘTE ȘI 

Centrul de Deșeuri, în mare pericol să NU obțină avizul de mediu! Se anunță o CATASTROFĂ ECOLOGICĂ la Cluj?

 

Alin Tișe mai amână un pic inaugurarea Centrului de Deșeuri. „Săptămâna viitoare va fi prima zi, am avut nopți dormite pe șantier!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter