Actualitate

“Peripeții și meteoriți”. Alin Tișe se amăgește singur cu finalizarea Centrului de Deșeuri

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a trecut în revistă “peripețiile” de la Centrul de Deșeuri care au dus la întârzieri de 8 ani de zile în inaugurarea obiectivului. Tișe spune că, dacă nu apare un “meteorit sau un deal alunecat”, o parte din lucrări vor fi inaugurate în septembrie. Nicio vorbă de faptul că investiția a crescut de mai bine de patru ori.

Consilierii județeni au aprobat noul regulament de colectare a deşeurilor în judeţul Cluj care stabileşte că plata facturilor de salubritate se va face în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată.

Opoziția nu a scăpat ocazia de a-l întreba pe Tișe când va fi inaugurat Centrul de Deșeuri.


„Întrebare de principiu. Sunt sume alocate în buget pentru finalizarea proiectului fizic al Centrului de Deșeuri. Ne puteți da un orizont sau un grafic în care aceste lucruri se vor pune cap la cap și vom avea situația în care efectiv să mergem la noua rampă de deșeuri?”, a întrebat Remus Lăpușan, consilier județean PSD.

Alin Tișe spune că rampa de la Pata Rât va închisă în lunile iulie-august, iar o parte din Centrul de Deșeuri va fi inaugurat în septembrie.


“Închiderea rampei de la Pata Rât este în această vară, până în iulie-august va fi închisă rampa de la Pata Rât, în sfârșit e ultima rampă neînchisă din județ, celelalte sunt închise, am închis Gherla și Huedin, mai lucrăm la Câmpia Turzii și Dej. În iulie-august sperăm să fie închisă rampa de la Pata Rât și, de asemenea, Centrul de Deșeuri să funcționeze ca primă celulă, cu căi de acces, în septembrie, e termenul limită pentru noi să finalizăm, în sfârșit, prima celulă din CMID. E o întreagă telenovelă cu această rampă. E o confuzie uriașă între Pata Rât pe care noi îl gestionăm și Pata Rât unde se pun gunoaiele care nu aparțin de Consiliul Județean, cea care ia foc nu are nicio treabă cu forul județean, dar e irelevant. Deci, orizonul de timp pentru CMID este septembrie anul acesta”, a spus Tișe.

Operatori fără loc de “aruncare” a gunoiului

Cel mai probabil Clujul va avea operatori de ridicare a gunoaielor, dar aceștia nu vor avea unde să depoziteze gunoaiele.


“Iar legat de această licitație, aici, noi ne grăbim să dăm drumul la licitație de operator. Se impun două tipuri de licitație, o licitație care vizează operatorul, care e organizată de ADI format din toate primăriile și o licitație organiză de Consiliul Județean pentru operatorul care va gestiona Centrul de Deșeuri. Am împărțit județul în patru zone, am încercat să echilibrăm aceste zone. Vom face patru licitații pe patru zone diferite, încercând să legăm anumite comune de aglomerații urbane pentru posibilul operator să fie atractiv și să participe la licitație altfel riscăm să facem licitație și să nu avem operator. Unde cantitatea de gunoi este mică, nu este atractiv, până la urmă discutăm aici de bani pe care operatorul îi va lua direct de la populație”, a mai spus președintele Consiliului Județean.

Problemele de la CMID

Tișe insistă să spună că proiectul Centrului de Deșeuri “este în grafic”, deși au trecut 8 ani de când investiția trebuia finalizată.


“Avem mari probleme la Centrul de Deșeuri, am descoperit că pereții la o hală sunt neconformi pentru că firma care a lucrat a redu grosimea pereților, iar cei de la ISU nu vor să ne avizeze acele hale. Acum expertizăm hala să vedem în ce condiții poate fi avizată. Plus alunecarea de teren care a avut loc din cauza lucrărilor malefice. Am investit până acum 8 milioane de lei să stabilizăm dealul. Plus multe asemenea peripeții pe care le-am avut la acest Centru. Proiectul este fazat și este în grafic. Termenul de finalizare este anul viitor. Urmare a acelor peripeții s-a obținut fazarea proiectului într-un grafic aprobat de Uniunea Europeană până în 2020. Nu avem întârziere la închiderea CMID-ului din punct de vedere al banilor europeni. Avem o întârziere față de nevoia județului de a avea cât mai repede acest centru. Am investit foarte mulți bani suplimentari tocmai din cauza acestor peripeții și din cauza acestor întâmplări”, a mai spus Tișe.

Plătești cât arunci

Procedura de licitaţie va dura circa un an, iar noul sistem de colectare a deşeurilor ar putea fi implementat în vara anului 2020.


“În paralel cu licitația, să avem și operatorii. În acel moment, contractele se vor încheia între persoanele fizice și firmele care vor câștiga licitația. Oamenii își vor putea discuta tarifele, frecvența cu care li se va ridica gunoiul, fiecare individual, asta a fost dorința primarilor, de a nu mai exista taxă pe care s-o plătească la Primărie. Operatorii desemnați prin licitație vor duce gunoaiele în stațiile de transfer care sunt gata deja la Gherla, Dej și Câmpia Turzii. După preselectarea gunoaielor, doar gunoiul menajer va ajunge în Centrul de Deșeuri”, a explicat Tișe.

Cine va opera la CMID

“După ce va expira termenul în care suntem obligați să ținem această tehnologie, operatorul care va fi acolo va decide continuarea cu un incinerator sau alte variante. Acum, sperăm să nu mai apară câte un meteorit, un deal alunecat sau alte asemenea probleme. Avem soluții. Am obținut de la Ministerul Mediului o aprobare pentru a putea delega provizoriu la un operator public. Există în județ trei sau patru operatori publici”, a mai spus Tișe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter