Ştiri din Transilvania

Incident în timpul discursului lui Viktor Orban la Tuşnad. Un bărbat a afişat un banner cu „Transilvania, pământ românesc!”

Un bărbat a afişat sâmbătă un banner cu mesajul „Transilvania, pământ românesc!”, în timpul discursului premierului ungar Viktor Orban prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Incident la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad/ Foto: Libertatea.ro Incident la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad/ Foto: Libertatea.ro

 

Un incident minor a avut loc sâmbătă la Tușnad, în timp ce premierul maghiar, Viktor Orban, își susținea discursul tradițional de închidere a Universității de vară, scrie libertatea.ro.La începutul discursului lui Viktor Orban, un bărbat a afişat un banner pe care scria: „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”, cu trimitere la motto-ul din acest an al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, care este „Unele lucruri sunt eterne”.

Persoana în cauză a fost huiduită de participanţi şi a fost scoasă din incintă de forţele de ordine. 


Viktor Orban: „Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace, opinând că acestea trebuie purtate între Rusia şi SUA.

Premierul Ungariei consideră că strategia europeană în acest acest război s-a bazat pe patru piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.


„În acest război, strategia occidentală se construieşte pe patru piloni. Este o strategie logică, raţională pe hârtie, poate este bazată şi pe cifre. Primul pilon este că Ucraina nu e singură, ci prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO poate câştiga războiul împotriva Rusiei, ăsta e primul enunţ. Al doilea enunţ strategic este că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon, al treilea element strategic, a fost că consecinţele economice ale sancţiunilor, care ne vor atinge şi pe noi, vom fi capabili să le gestionăm, adică pe ei îi va durea mai mult iar pe noi mai puţin. Şi a patra raţiune strategică a fost că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situaţia stă în felul următor: stăm într-o o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat. Este evident că astfel nu vom câştiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori americani şi cu armanent american”, a declarat premierul Orban, potrivit traducerii oficiale.

El a menţionat că occidentalii trebuie convinşi să elaboreze o nouă strategie în cazul războiului din Ucraina.


„Este o chestiune de onoare şi o chestiune morală să ne spunem părerea şi punctul de vedere şi să-i convingem pe occidentali că, în loc de rapoarte goale de victorie, să elaboreze o nouă strategie. Dacă toate cele patru roţi au pană, avem nevoie de o nouă strategie în centrul căreia nu se află câştigarea războiului, ci negocierile de pace şi formularea unei propuneri de pace corespunzătoare. (...) Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a ruşilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina şi Rusia, asta ar fi esenţa unei nou strategii”, a spus Orban.

În opinia premierului Ungariei, discursul ruşilor trebuie luat în serios, atenţionând că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.


Oficialul de la Budapesta a mai opinat că acest război nu ar fi avut loc dacă Donald Trump şi Angela Merkel ar mai fi fost liderii SUA, respectiv Germaniei.

„Trebuie să vă spun că dacă am fi fost puţin mai norocoşi şi preşedintele SUA, în acest moment decisiv, ar fi fost Donad Trump şi am fi reuşit să o convingem pe Angela Merkel să nu plece (...), atunci acest război niciodată nu s-ar fi întâmplat. Nu am avut noroc şi acum suntem în război”, a precizat el.

 

CITEȘTE ȘI:

Ungaria oprește „abuzul” șoferilor străini. Doar șoferii cu mașini înmatriculate în Ungaria vor putea să cumpere carburant la preț mic

Ungaria declară starea de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina

Comisia Europeană a sesizat justiția UE împotriva Ungariei în legătură cu legea anti-LGBT+

Ungaria declară stare de urgență energetică și intensifică pregătirea forțelor armate

abonare newsletter