Externe

Ungaria declară starea de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina

Guvernul maghiar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook.

Viktor Orban a declarat stare de urgență în Ungaria. FOTO: Captură Foto Facebook Viktor Orban Viktor Orban a declarat stare de urgență în Ungaria. FOTO: Captură Foto Facebook Viktor Orban

 

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei'.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

„Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească 'toate metodele la dispoziţia sa' pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban.

„Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta

CITEȘTE ȘI:

Cum a afectat războiul din Ucraina Europa și întreaga lume, la trei luni de la izbucnire?

Moscova evocă un schimb de prizonieri ucraineni pentru un prieten al lui Putin, arestat în Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter