Sport

La ce echipă ar merge Ovidiu Sabău dacă ar mai fi fotbalist în prezent. Antrenorul „nu a stat pe gânduri”

Ioan Ovidiu Sabău a ales echipele la care ar juca dacă ar mai fotbalist în prezent. Antrenorul echipei „U” Cluj și-a încheiat cariera de jucător de fotbal în anul 2003.

Ioan Ovidiu Sabău a ales echipele la care ar juca dacă ar mai fotbalist în prezent/ FOTO: FC Universitatea Cluj - Facebook

 

 


 

Ioan Ovidiu Sabău, actualul antrenor al celor de la „U” Cluj, a fost chestionat în direct despre cariera de fotbalist.


 

Întrebat la ce echipe și-ar dori să joace, dacă ar mai fi fotbalist în prezent, Ioan Ovidiu Sabău nu a stat prea mult pe gânduri.


Actualul antrenor al celor de la „U” Cluj a dat răspunsul pe loc. Acesta a a ales gruparea ardeleană pe care o pregătește acum și pe Dinamo, o altă formație pentru care a mai evoluat în cariera sa de fotbalist profesionist.

„La U Cluj și Dinamo, cu aceiași colegi”, a spus Ioan Ovidiu Sabău pentru digisport.ro


Ioan Ovidiu Sabău a fost numit oficial la începutul anului 2023 noul director tehnic al Universității Cluj. Această schimbare de antrenor în mijlocul sezonului a venit după decizia lui Eugen Neagoe de a pleca de la Universitatea Cluj pentru a antrena pe Universitatea Craiova. Sabău  jucat pe postul de mijlocaș pentru mai multe echipe între care Dinamo București și Echipa națională de fotbal a României, alături de care a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din anul 1990. 

Ioan Ovidiu Sabău a antrenat din septembrie 2010 până în septembrie 2011 echipa FCM Târgu Mureș din Liga I. În luna martie 2012 a fost din nou numit antrenor al echipei târg-mureșene, iar pe data de 6 noiembrie 2015, Sabău semnează cu echipa de Liga a IV-a, Inter Ciugud, revenind astfel în fotbal după 10 ani de pauză.


În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

Cariera de jucător de fotbal

Debutul în fotbal a lui Sabău avut loc alături de Universitatea Cluj, în anul 1985, alături de această echipă jucând în premieră în Divizia A un an mai târziu. După jumătate de sezon la ASA Târgu Mureș, face pasul spre fotbalul mare, semnând pentru Dinamo București, cu care câștigă și primul titlu de campion din carieră, în anul 1990.

Prezența la Campionatul Mondial de Fotbal 1990 atrage atenția cluburilor importante din Europa și după turneul final semnează cu echipa olandeză Feyenoord Rotterdam. În tricoul acestei echipe câștigă două Cupe ale Olandei, iar în anul 1992 acceptă oferta venită de la fostul antrenor de la Dinamo, Mircea Lucescu, de a face din nou echipă, de această dată în Italia, la Brescia Calcio, formație proaspăt promovată de tehnicianul român în Serie A.

 În 1996 Ovidiu Sabău îl urmează pe Mircea Lucescu la Reggiana, apoi după un alt sezon la Brescia, revine în țară la Rapid București, unde cucerește în 1999 al doilea titlu de campion al României.

Ovidiu Sabău este singurul român care a apărut pe coperta unui joc din seria FIFA, FIFA 96.

Ovidiu Sabău pe coperta jocului FIFA 96/ Foto: wikipedia.ro

După un sezon petrecut la Universitatea Cluj, ca jucător-antrenor, ajutându-și echipa de suflet să revină în Liga a 2-a, se întoarce la Rapid unde își încheie cariera în 2003.

Cariera de antrenor

Ovidiu Sabău a debutat în anul 2000 la „U” Cluj, echipă care tocmai retrogradase în Liga a III-a. Promovează la pas în Liga a II-a, dar pleacă, fiind nemulțumit de faptul că nu a primit sprijin din partea autorităților locale. După 3 ani, în anul 2003 a semnat cu Gaz Metan Mediaș, echipă aflată în Liga a II-a, unde petrece doi ani însă ratează promovarea în primul eșalon. În finalul sezonului 2004-2005 îmbracă pentru ultima dată tricoul de fotbalist, într-un meci de retragere.

În anul 2005 acceptă oferta venită din partea Gloriei Bistrița unde cea mai bună performanță este locul șase atins în sezonul 2006-07. În 2009 salvează echipa de la retrogradare apoi demisionează. La 28 iunie 2009 a devenit antrenorul echipei FC Politehnica Timișoara, echipă cu care a reușit să elimine în preliminariile UEFA Champions League echipa antrenată de Mircea Lucescu, Șahtior Donețk. La finalul sezonului, după ce echipa a încheiat pe locul cinci în Liga I, Sabău a demisionat.

Din septembrie 2010 a preluat conducerea echipei FCM Târgu Mureș, unde a antrenat până la finalul sezonului 2011/2012. În vara anului 2013, FCM Târgu Mureș își schimbă numele și schimbă numele și devine din nou ASA Târgu Mureș. Sabău acceptă noul proiect al orașului Târgu Mureș și devine din nou antrenor al echipei.

În ianuarie 2023 a preluat preluând conducerea „U” Cluj, din poziția de director tehnic.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum a reușit Ioan Ovidiu Sabău să reinventeze „U” Cluj: „Pentru mine a fost destul de dificilă situația”

Hagi: „Universitatea Cluj este oglinda lui Sabău. Ne așteaptă un meci greu”

Ultimele Stiri
abonare newsletter