Social

Clujeanul Marius Balo pleacă într-un pelerinaj de 2.922 de kilometri. Fiecare kilometru reprezintă o zi petrecută în închisoarea din China

Marius Balo, clujeanul proaspăt întors în țară după 8 ani în care a fost întemnițat în China, va participa la un pelerinaj duhovnicesc care va avea un traseu de 2.922 de kilometri, fiecare kilometru reprezentând o zi petrecută în închisoarea din China.

Marius Balo, clujeanul proaspăt întors în țară după 8 ani petrecuți întemnițat în China, va participa la un pelerinaj duhovnicesc care va avea un traseu de 2.922 de kilometri, fiecare kilometru reprezentând o zi petrecută în închisoarea din China/ Foto: observatornews.ro Marius Balo, clujeanul proaspăt întors în țară după 8 ani petrecuți întemnițat în China, va participa la un pelerinaj duhovnicesc care va avea un traseu de 2.922 de kilometri, fiecare kilometru reprezentând o zi petrecută în închisoarea din China/ Foto: observatornews.ro

 

Marius Balo și Fundația Doina Cornea anunță organizarea pelerinajului „Ei sunt eroii! Un omagiu pentru martirii neamului: 2.922 km pentru 2.922 zile de detenție”.


 

Pelerinajul va începe în data de 29 iunie, ora 13:00, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste de la intrarea în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, după câteva momente de reculegere la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca și la mormântul doamnei Doina Cornea.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Pelerinaj de 2.922 km, un kilometru reprezentând o zi din închisoare

Acest pelerinaj va consta din parcurgerea a 2922 km, atâţia câte zile a petrecut Marius Balo în închisorile chineze, la principalele locuri de detenție, tortură și exterminare a foștilor deținuți politici din România, pentru omagierea și păstrarea vie a memoriei acestora.


Traseul va trece prin: Cluj-Napoca, Gherla, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Roman, Bacău, Târgu Ocna, Mărăşeşti, Focşani, Râmnicu Sărat, Brăila, Tulcea, Periprava, Poarta Alba, Jilava, Bucureşti, Mănăstirea Căldăruşani, Ploieşti, Mişlea, Braşov, Blaj, Aiud, Alba Iulia, Deva, Sarmizegetusa, Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, Zalău, Baia-Mare, Sighetul Marmaţiei, Cavnic, Mănăstirea Rohia, Gherla, Cluj-Napoca.

Vor fi vizitați foşti deţinuţi politici sau urmaşi ai acestora

Potrivit organizatorilor, prin acest pelerinaj Marius Balo nu se identifică cu foştii deţinuţi politici ci doreşte să le aducă un omagiu în amintirea eroilor neamului.


Pe întreg parcursul pelerinajului se vor organiza întâlniri cu foşti deţinuţi politici sau urmaşi ai acestora, veterani de război şi alte personalităţi.

De asemenea, va fi transmis tuturor primarilor de pe traseul pelerinajului mesajul asociaţiei Opération Villages Ukrainiens, un apel la adopţia sau înfrăţirea localităţilor pe care le reprezintă cu localităţi similare din Ucraina.

În semn de solidaritate cu poporul ucrainean, alături de steagul României, Marius Balo va purta şi steagul Ucrainei.

În perioadele de repaos de pe parcursul pelerinajului Marius Balo îşi va redacta cartea de memorii din închisorile chineze, carte pe care o va publica apoi.

Toți cei care doresc să participe la acest pelerinaj sau sa-l sprijine sunt rugați să anunțe pe adresa de email: contact@fundatia-doinacornea.ro

Profesorul clujean, închis în China pentru 80 de dolari

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Gupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. Potrivit avocaţilor săi, în aceeaşi situaţie a fost şi un cetăţean britanic, dar care a fost eliberat ca urmare a intervenţiei Ambasadei Marii Britanii.

Profesorul a fost eliberat după mai bine de 8 ani, pe 27 martie 2022, însă din cauza lockdown-ului care a lovit orașul chinez Shanghai, a trebuit să rămână izolat într-un hotel, după ce și cel de-al patrulea zbor spre casă i-a fost anulat.

În noaptea de 24 spre 25 aprilie, Marius Balo a ajuns într-un final în Cluj-Napoca, după 8 ani de temniță în închisorile chineze. Balo a fost întâmpinat la aeroport din Cluj de unchiul său, care l-a crescut de la vârsta de 10 ani, atunci când tatăl său a murit.

Marius Balo trebuia să fie transferat într-o închisoare din România

Echipa de avocați a clujeanului condamnat a încercat în decursul acestor ani ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România, însă lipsa de reacție a autorităților de la noi din țară a făcut ca acesta să își ispășească întreaga pedeapsă în Penitenciarul Quinpu din China.

În 2019, s-a dispus de către Curtea de Apel Cluj ca Marius Balo să fie transferat într-un penitenciar din România. Printr-o adresă la Ministerul Justiției în data de 9 ianuarie 2020, avocaților li s-a comunicat că partea chineză și-a dat acordul pentru transfer, fiind îndeplinite toate condițiile necesare.

Chiar și așa, procedurile necesare nu au mai fost duse la capăt, iar Marius Balo, cu pedeapsa deja ispășită în mare parte, a rămas în China.

„Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secția penală și de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo întrun penitenciar din România, autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia”, explicau Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda, avocații lui Marius Balo, în luna septembrie a anului trecut.

 

CITEȘTE ȘI:

Fost coleg de celulă al clujeanului Marius Balo, întemnițat în China: „Nu mai este același tânăr”

EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Lecție de viață de la un copil de 4 ani la Expo Transilvania

O lună de când s-a întors Marius Balo din China! Clujeanul vrea să alerge 2922 km, pentru fiecare zi în care a fost întemnițat

Marius Balo, clujeanul întemnițat timp de 8 ani în China, se întoarce de Paște acasă: „Am ajuns în sfârșit la aeroport”

Marius Balo a ajuns la Cluj: „E cea mai fericită zi din viaţa mea”. Cum arată clujeanul după opt ani petrecuți în închisoare? FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter