Actualitate

Marius Balo a ajuns la Cluj: „E cea mai fericită zi din viaţa mea”. Cum arată clujeanul după opt ani petrecuți în închisoare? FOTO

Marius Balo, clujeanul întemnițat în China, a ajuns azi-noapte în Cluj-Napoca, după 8 ani petrecuți în închisoare.

Marius Balo s-a întors la Cluj. Foto: observatornews.ro. Marius Balo s-a întors la Cluj. Foto: observatornews.ro.

 

 


Balo a fost întâmpinat la aeroport de unchiul său, care l-a crescut de la vârsta de 10 ani, atunci când tatăl său a murit, scrie observatornews.ro.

 


„N-am dormit de 3 zile, sunt aşa...levitez. Însă şi de emoţie. E cea mai fericită zi din viaţa mea. Doar prin prizma faptului că am visat atât de mult la acest moment. Îl tot pregăteam psihic. Zile şi săptămâni şi luni. Şi acum, situaţia este oarecum ireală”, a declarat Marius Balo la sosirea în România, conform sursei citate.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Marius Balo a ocupat începând din 2013 postul de profesor la o universitate din Beijing. În 2014, el a fost arestat sub acuzaţia de fraudă, fiind vorba despre suma de doar 80 de dolari, conform avocaților clujeanului.

El a petrecut opt ani în închisoarea din China, pedeapsa sa ajungând la final la sfârșitul lunii martie. Balo și-a cumpărat bilet de avion pentru a se întoarce în România imediat după ce a fost eliberat, însă deoarece pandemia a impus un lockdown în Shanghai, nu a mai reușit să călătorească, fiind nevoit să își amâne sosirea în țară de mai multe ori.


Marius Balo trebuia să fie transferat într-o închisoare din România

Echipa de avocați a clujeanului condamnat a încercat în decursul acestor ani ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România, însă lipsa de reacție a autorităților de la noi din țară a făcut ca acesta să își ispășească întreaga pedeapsă în Penitenciarul Quinpu din China.

În 2019, s-a dispus de către Curtea de Apel Cluj ca Marius Balo să fie transferat într-un penitenciar din România. Printr-o adresă la Ministerul Justiției în data de 9 ianuarie 2020, avocaților li s-a comunicat că partea chineză și-a dat acordul pentru transfer, fiind îndeplinite toate condițiile necesare.


Chiar și așa, procedurile necesare nu au mai fost duse la capăt, iar Marius Balo, cu pedeapsa deja ispășită în mare parte, a rămas în China.

„Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secția penală și de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo întrun penitenciar din România, autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia”, explicau Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda, avocații lui Marius Balo, în luna septembrie a anului trecut.

Cerere către Klaus Iohannis pentru Marius Balo

Echipa de avocați care reprezintă cazul lui Marius Balo a trimis în 11 ianuarie 2021, o cerere către președintele României, Klaus Iohannis, pentru implicarea activă în procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a profesorului clujean. Această cerere venea ca urmare a conferinței de presă din data de 29 noiembrie 2020, în care Klaus Iohannis a afirmat că el „crede că se poate face ceva”, „se va documenta” și o „să își spună părerea” în legătură cu cazul clujeanului.

În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății de avocatură „Iordăchescu și Asociații” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

„Din luna ianuarie 2020 și până în luna septembrie 2021 autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului român Marius Balo”, spunea avocatul Eugen Iordăchescu, anul trecut.

Încercările constante ale avocaților s-au dovedit a fi în van

În aceste condiții, societatea de avocatură „Iordăchescu și Asociații” a transmis că a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetățeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză: „La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată același răspuns din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, în sensul că, nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autoritățile chineze. Prin urmare transferul persoanei în cauză nu a putut fi realizat până în prezent”.

„Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și a dispus transferarea cetățeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca într-un final Balo Marius să-și execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel”, e de părere avocatul Eugen Iordăchescu.

Sursă foto: observatornews.ro

CITEȘTE ȘI:

Marius Balo, clujeanul întemnițat timp de 8 ani în China, se întoarce de Paște acasă: „Am ajuns în sfârșit la aeroport”

abonare newsletter