Actualitate

EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Lecție de viață de la un copil de 4 ani la Expo Transilvania

Monitorul de Cluj ajunge la epilogul scrisorii cu frământările, gândurile, dar și sfaturile clujeanului Marius, închis pentru 8 ani într-o pușcărie din Shanghai, China, pentru milioanele de români.

EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Lecție de viață de la un copil de 4 ani la Expo Transilvania EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Lecție de viață de la un copil de 4 ani la Expo Transilvania

În urmă cu mai mulți ani, acasă la Cluj, stăteam la rând într-o după-masă de duminică să-mi cumpăr bilet de intrare la Expo Transilvania, înțesat în acele zile cu standurile a zeci de mărci auto. În fața mea la rând, un tată cu un băiețel. Apropriindu-mă de casa de bilete, observ un anunț lipit pe geam care ne informa că „până la vârsta de 3 ani, intrarea este liberă”. Domnul din fața mea ajunge la casierie, întinde o bancnotă și cere două bilete. Casierul se uită la bărbat, apoi la băiețel și întreabă: „Câți ani are băiatul?”. „Patru”, vine prompt răspunsul. În timp ce îi întinde biletele și restul, casierul – un tânăr cu bărbiță á la Del Piero – i se adresează cu un aer zeflemitor: „Bine, dom`le, puteai să-mi spui că are 3 ani și să intri cu el gratis că oricum nu aș fi avut de unde să știu”. Fără să trădeze nici o emoție, tatăl băiețelului i-a răspuns: „Da, într-adevăr așa este , n-ai fi avut de unde să știi... dar copilul ar fi știut”.

Datorită faptului că oamenii cinstiți urăsc minciuna, se simt tot timpul la adăpost și chiar mândri de faptul că nu au contribuit cu nimic la confuzia generală a acestei lumi. Dimpotrivă, au fost mereu surse de lumină și de înțeles. Acești oameni sunt veșnic liberi să facă ce vor ei. Nu trebuie să poarte povara nevoii de a se ascunde la fiecare pas sau de a se camufla zilnic printre umbre. Nici nu trebuie să inventeze minciunițe noi pentru a le ascunde pe cele vechi. Nu trebuie să-și consume energiile acoperindu-și urmele sau reîmprospătându-și deghizările. Iar după o vreme sunt bucuroși să descopere că efortul necesar pentru a menține auto-disciplina corectitudinii este incomparabil mai mic decât efortul necesar eternei tăinuiri.


Ultim mesaj din „inima ferecată în întuneric”

Odată clădită această reputație a onoarei, simpla ta prezență va avea mereu un efect calmant și liniștitor pentru cei din jur, simpla ta prezență îi va umple de energie, de inspirație și le va îmbunătăți stima de sine; impactul puterii adevărului îi va atinge atât de profund încât să vrea să-și schimbe imediat și radical întreaga concepție de viață. Simpla ta prezență, bazată pe legea iubirii, le va da celor din jurul tău posibilitatea de a sesiza cu ușurință un fenomen aproape inexplicabil – existența unui scop al vieții lor. Iar cei asupra cărora se va revărsa prezența ta, vor începe să simtă instantaneu impactul prospețimii, al reverenței și al păcii care te înconjoară iar atunci propriul tău scop, acela de a-i sluji pe semenii tăi și implicit pe Dumnezeu, se va fi împlinit.

La final, cu toată dragostea de care este capabilă această inimă mică ferecată în întuneric, vă doresc să fiți mereu credincioși asemeni familiei aceleia de români care și-au pus sufletul pe masa oaspeților, fără a se îngrijora la gândul zilei de mâine. Fiți pe pace, de ziua de mâine se va îngriji întotdeauna bunul Dumnezeu. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, să binecuvânteze România! Să dăinui în veci, popor blând și bun!


CITEȘTE ȘI 1: EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Gândurile clujeanului închis după gratiile din China – „din adâncul de departe”

CITEȘTE ȘI 2: „Dacă tu îți vorbești țara de rău, oare ce fel de om poți fi?”


CITEȘTE ȘI 3: „Suflete smulse din trupuri am întâlnit însă aici, în China”

CITEȘTE ȘI 4: „Doar aici am înțeles diferența între a avea libertate și a fi liber”

Ultimele Stiri
abonare newsletter