Social

Zeci de mii de turiști în Cluj în 2015. Face față transportul public?

Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului anul acesta, motiv pentru care se așteaptă ca numărul turiștilor să crească cu cel puțin 20% față de vizitele obișnuite în oraș.

Coordonatorii proiectului Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015 îi așteaptă pe turiști cu peste 1.500 de evenimente, unele în premiereă, altele consacrate. Potrivit acestora, Clujul este pregătit din toate punctele de vedere atât în ceea ce privește cazările, localurile cât și în ceea ce privește transportul, pentru a-și primi vizitatorii.

Directorul Companiei de Transport Pubilc (CTP) Liviu Neag consideră că instituția pe care o conduce este pregătită să facă fața numărului mare de turiști care sunt așteptați în oraș în acest an. „Compania de Transport Public s-a pregătit din timp pentru acest eveniment mare care va avea loc în Cluj, în acest an. De aceea am demarat și am și accelerat proiectul de modernizare a transportului și de introducere a biletelor prin SMS. Deja am achiziționat un număr de mijloace de transport noi, cu un sistem de ticketing modern și în perioada următoare vom mai achiziționa altele noi. În ceea ce privește programul mijloacelor de transport, acesta se va modifica și el, în anumite perioade ale anului vom suplimenta chiar și numărul autobuzelor care circulă pe timpul nopții, în funcție de cerere. Sunt sigur că vom face față numărului mare de pasageri” a declarat Liviu Neag directorul CTP Cluj-Napoca.


Ba mai mult, potrivit directorului Companiei de Transport Pubilc, instituția pe care o conduce va fi implicată și într-o serie de evenimente speciale, în cadrul acestui proiect. „Avem și noi pregătite câteva evenimente speciale în cadrul Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015. Nu vă pot da detalii acum pentru că încă suntem în discuții cu coordonarori proiectului. Noi suntem dispuși la colaborări și suntem deschiși la orice sugestii care vin din partea lor”, a mai adăugat Liviu Neag.

Numărul turiștilor va crește cu 20%

Potrivit coordonatorului departamentului de comunicare al proiectului Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015, Diana Apan, organizatorii se așteaptă ca numărul turiștilor se crească cel puțin cu 20 % comparativ cu numărul celor care vizitează anual orașul. Ce îi vor atrage pe turiștii vor fi atât proiectele noi, organizate special pentru acest an, cât și cele consacrate, precum TIFF, Timaf sau Transilvania Jazz Festival.


„În acest an ne așteptăm ca numărul turiștilor să crească cel puțin cu 20% față de anii trecuți și asta pentru că anul acesta vom aduce în Cluj-Napoca evenimente pe care nu le organizăm în mod normal. De exemplu, în acest an vor avea loc 4-5 evenimente ecumenice, cum ar fi de exemplu „Adunarea tinerilor catolici”, la care se așteaptă sa participe cel puțin 2.000 de persoane. Un alt eveniment adus la noi va fi și Dream Hack Masters, un eveniment dedicat gamerilor, care până acum s-a organizat la București iar anul acesta se va face la Cluj-Napoca dar și evenimente în premieră precum campionatul european de orientare pentru tineri sau Untold Festival” a afirmat Diana Apan.

Evenimente atât ziua cât și noaptea

De asemenea, conform programului Cluj-Napoca Capitala Tineretului 2015, vor avea loc evenimente pe tot parcursul zilei, atât ziua cât și noaptea. Printre cele care vor fi organizate noaptea se numără și „Cluj Never Sleeps”, „Hoia-Baciu Project” sau „Untold Festival”.


„După cum se poate vedea și în programul proiectului Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015, vom avea evenimente diverse, unele mai scurte, de o zi, altele care se întind pe parcursul mai multor zile, unele pe zi, altele noaptea, cum este de exemplu „Cluj Never Sleeps”, un eveniment cultural, organizat noaptea, în care dorim să implicăm cât mai multe instituții de cultură din oraș. Vor avea loc ședințe publice, de întâlnire cu cetățenii dar și cu turiștii, dar și evenimente dedicate anumitor grupuri sau cu anumite teme” a mai spus coordonatorul departamentului de comunicare al proiectului.

Cât privește locațiile evenimentelor, ele vor fi răspândite în tot orașul, atât în piețele din centrul orașului și în locațiile foarte cunoscute precum Parcul Central sau Cluj Arena, cât și în diverse locații din cartiere.


„Vor fi organizate evenimente, concerte sau workshopuri în tot orașul, atât în locațiile foarte cunoscute precum Parcul Central, Cluj Arena dar și la Sala Polivalentă, pentru noi fiind un mare avantaj că s-a reușit finalizarea ei, cât și în cartiere. Cel mai mare eveniment care va avea loc în tot orașul este Untold Festival iar el se va desfășura în mai multe locații, la fel ca TIFF-ul” a mai adăugat Diana Apan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter