Social

Cancerul de piele, tot mai frecvent în rândul populaţiei

75% dintre pacienţii cu cancer de piele îşi pierd viaţa în primul an de viaţă.

Apariţia cancerului de piele în rândul românilor este tot mai frecventă în ultimii ani. Pentru ca populaţia să fie cât mai corect informată despre această boală, cum să o prevină şi la ce simptome să se prezinte la medic, instituţiile sanitare clujene au demarat campania “Un viitor fără pată”.

Anual, la nivelul ţării peste 1.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer de piele, iar cel mai grav este faptul că pentru majoritatea această boală este fatală. În 80% dintre cazuri pacienţii sunt depistaţi în faze avansate ale bolii, stadiu în care organismul răspunde mult mai greu la tratament decât în faza incipientă.


Tenul deschis, predispus la cancer

Medicii spun că persoanele cu ten deschis sunt cele mai predispuse la cancerul de piele, în special copiii şi tinerii. Melanomul malign este cel mai agresiv tip de cancer de piele şi cu cea mai rapidă evoluţie în formă avansată. Conform specialiştilor, 75% dintre pacienţi îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic.

“Anual apar undeva peste 1.000 de cazuri noi în România şi consecutiv peste 350 de decese din cauza acestei boli. Cei cu ten mai deschis fac mai uşor boala, de aceea ei trebuie să se ferească de radiaţiile ultraviolete. Pielea e cel mai mare organ al nostru şi îl bombardăm zilnic cu chimicale, expuneri la utraviolete, poluare deci sigur că şi factorii de risc s-au diversificat, au crescut”, a declarat miercuri managerul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, dr. medicul Patriciu Achimaş-Cadariu.


Când trebuie să ne prezentăm la medic?

Clujenii ar trebui să se prezinte la medic atunci când observă modificări ale aluniţelor de pe corp. “Atunci când apar noi semne pe piele, dacă semnele existente îşi modifică culoarea, dimensiunea, dacă au mâncărimi la nivelul acestor semne, este important să ne prezentăm la medicul de familie. Cel mai grav este faptul că oamenii se prezintă la medic abia după ce boala se află într-un stadiu avansat de evoluţie. În ceea ce priveşte statisticile din regiunea nord-vest a ţării, doar 17,5% s-au prezentat în stadiu I, iar ceilalţi s-au prezentat în stadiile avansate. E unul dintre cele mai agresive tipuri de cancere”, a mai adăugat dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.

Recomandările medicilor

Medicii recomandă clujenilor, şi nu numai, să evite expunerea la soare în intervalul orar 11.00 – 15.00 şi să aleagă să stea la umbră în cazul în care sunt în aer liber în acest interval orar. Totodată ei transmit să fie folosiţi ochelarii de soare cu protecţie UV, să se protejeze de soare folosind îmbrăcămintea potrivită şi să folosească creme cu factor de protecţie de cel puţin 15.


Totodată, soarele este benefic organismului dacă ne expunem dimineaţa şi seara. “Nu vrem să se înţeleagă că nu mai trebuie să stăm deloc la soare. Trebuie să precizăm şi efectele benefice ale soarelui. Fiind medic pediatru, eu toată viaţa am recomandat ca profilaxia rahitismului şi a osteoporozei să nu fie făcută cu vitaminele D sintetice ci prin expunerea controlată a copilului la razele ultraviolete dimineaţa şi seară, nu la orele prânzului. Prin expunere la soare a mâinilor şi a feţei timp de 15-20 de minute pe zi ne sintetizăm vitamina D în organism acea vitamină, toată de care avem nevoie în ziua respectivă, care ne ajută să ne clădim un sistem osos rezistent”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, dr. Dorina Duma.

Anual, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca sunt trataţi aproximativ 200 de pacienţi cu cancer de piele. Din păcate, numărul celor care s-au prezentat în faza incipientă a fost foarte mic.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter