Social

Noi reguli pentru programele Family Start și Student Invest. Mai multe persoane pot accesa fonduri pentru nuntă, tratamente sau studii

Mai multe persoane vor putea beneficia de credite garantate de stat, pentru diverse cheltuieli, în urma modificărilor aduse în cadrul programelor Family Start și Student Invest.

Mai mulți beneficiari în cadrul programelor de creditare garantate de stat/Foto: pixabay.com Mai mulți beneficiari în cadrul programelor de creditare garantate de stat/Foto: pixabay.com

 

 


În martie 2023, un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică prevedea modificări pentru programele de creditare privind cheltuielile proprii legate de sănătate, familie sau achiziția de bunuri. Cele două programe – Family Start și Student Invest, urmau să fie extinse către mai mulți beneficiari.

 


Acum, cei interesați pot beneficia de credite garantate de stat pentru a acoperi diverse cheltuieli, în condițiile în care cele două programe au fost modificate printr-o lege recent oficializată, informează avocatnet.ro

Banii din cele două programe pot fi folosiți pentru a acoperi cheltuieli legate, printre altele, de nuntă, de nașteri (spitalizarea), a celor cu creșa, grădinița, școala celor mici, de achiziționarea unei mașini sau cele legate de studii ori chirie.


Programul Family Start

Una dintre modificările operate vizează condițiile în care cuplurile pot accesa finanțări. Criteriul potrivit căruia ambele persoane ce formează o familie sau vor să-și întemeieze o familie trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 - 45 de ani a fost ajustat. Astfel, noile reguli noi prevăd că cel puțin unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, trebuie să se încadreze în criteriul de vârstă (cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți).

În plus a fost schimbat și plafonul de venituri ce permite participarea în program - de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei. Se introduce și un prag pentru veniturile familiilor monoparentale - un venit net lunar de până la 7.500 de lei.


O altă schimbare însemnată constă în dublarea valorii creditelor ce pot fi obținute. Acum, creditele ce pot fi garantate de stat pot ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile anterioare stabileau credite maxime de 75.000 de lei.

Pe lângă cheltuielile ce pot fi acoperite prin aceste fonduri, se pot plăti și cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second hand (nu mai vechi de cinci ani), de soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) precum și de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare), potrivit sursei citate


Programul Student Invest

Și criteriile din cadrul programului Student Invest se modifică. Astfel, crește vârsta maximă a beneficiarilor programului Student Invest de la 31 de ani neîmpliniți, așa cum era până în prezent, la 40 de ani neîmpliniți. Această schimbare aduce o majorare a numărului potențialilor beneficiari.

Se majorează de asemenea valoarea creditului ce poate fi accesat prin program. Astfel, valoarea creditului ce poate fi luat prin programul Student Invest crește de la 50.000 de lei, valoarea inițială, la 75.000 de lei.

Se extinde și lista cheltuielilor ce pot fi acoperite cu credite luate prin program. În acest sens, la lista existentă deja se adaugă cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second hand (tot cu vechimea de până la cinci ani), dar și cele pentru achiziția instrumentelor muzicale sau a aparaturii audio-video ori a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale.

Legea nr. 224 din 14 iulie 2023 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „Studentlnvest” și „FamilyStart”, precum și pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare joi, 20 iulie. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Studenții își pot lua credite de 10.000 de euro cu garanția statului, de LUNI! Perioada de rambursare - 10 ani

abonare newsletter