Social

Mai mulți beneficiari în cadrul programelor Family Start și Student Invest

Programele Family Start și Student Invest, vor fi modificate, potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică. Modificările vizează creșterea numărului de beneficiari.

Noi reguli pentru programele Family Start și Student Invest. Sursa foto: Pixabay

 

 


Programele Family Start și Student Invest, prin care cei interesați pot beneficia de credite garantate de stat de până la 75.000 de lei, respectiv de până la 50.000 de lei, vor fi modificate astfel încât să crească numărul de beneficiari. Totodată, vor fi introduse noi cheltuieli eligibile și valoarea contractelor de creditare va fi majorată, scrie Avocat.net.

 


Prin proiectul de OUG pus recent în dezbatere, Ministerul Familiei propune modificarea regulilor programelor prin care cei interesați pot cere credite garantate de stat pentru a acoperi o serie de cheltuieli, respectiv Family Start și Student Invest, apărute în 2022, prin OUG 95.

Banii din cele două programe pot fi folosiți pentru a acoperi cheltuieli legate, printre altele, de nuntă, de nașteri (spitalizarea), a celor cu creșa, grădinița, școala celor mici, de achiziționarea unei mașini sau cele legate de studii ori chirie.


Programul Family Start

O primă schimbare propusă în cadrul programului este relaxarea condițiilor în care cuplurile pot accesa finanțări. Concret, este vorba despre modificarea regulii actuale, potrivit căreia ambele persoane ce formează o familie sau vor să-și întemeieze o familie trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 - 45 de ani. Astfel, regulile propuse acum prevăd că doar unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, va trebui să se încadreze în criteriul de vârstă (cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți).

De asemenea se va modifica și plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei.


Totodată, se introduce un prag și pentru veniturile familiilor monoparentale, respectiv un venit net lunar de până la 7.500 de lei.

O altă schimbare importantă este dublarea valorii creditelor ce vor putea fi obținute pe viitor. Mai exact, creditele ce pot fi garantate de stat vor putea ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile actuale stabilesc credite maxime de 75.000 de lei.


Apoi, pe lângă cheltuielile ce pot fi plătite acum cu acești bani, se vor putea acoperi și cheltuielile cu achiziția de mașini noi sau second-hand (nu mai vechi de cinci ani), de soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare).

Programul Student Invest

Regulile programului Student Invest se vor modifica și ele. Se va majora vârsta maximă a beneficiarilor programului Student Invest de la 31 de ani neîmpliniți, așa cum e acum, la 40 de ani neîmpliniți. Acest lucru va însemna o creștere a numărului potențialilor beneficiari.

Totodată, la fel ca în cazul programului Family Start, și aici se va majora valoarea creditului ce va putea fi accesat prin program. Mai precis, valoarea creditului ce va putea fi luat prin programul Student Invest va crește de la 50.000 de lei, valoarea din prezent, la 75.000 de lei.

Se va extinde, de asemenea, și lista cheltuielilor ce vor putea fi acoperite cu credite luate prin program. Astfel, la lista existentă deja se vor adăuga și cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second-hand (tot cu vârsta de până la cinci ani, ca în cazul programului Family Start), dar și cele pentru achiziția instrumentelor muzicale sau a aparaturii audio-video ori a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale.

Schimbări generale

Aici se stabilește clar că o persoană nu va putea accesa decât unul dintre programe: fie Family Start, fie Student Invest.

În fine, sunt introduse definiții pentru anumiți termeni folosiți în OUG 95/2022. Se stabilește astfel că prin familie se înțelege:

  • familia formată din soț, soție și copiii în vârstă de până la 18 aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
  • familia monoparentală formată din persoana singură și copiii în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținere și care locuiesc împreună cu aceasta;
  • bărbatul și femeia necăsătoriți care conviețuiesc.

Prin persoană singură se va înțelege cea care este necăsătorită, văduvă, divorțată sau care are soțul/soția declarat/ declarată de o instanță dispărut/ dispărută.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Studenții își pot lua credite de 10.000 de euro cu garanția statului, de LUNI! Perioada de rambursare - 10 ani

Ultimele Stiri
abonare newsletter