Educație

Studenții își pot lua credite de 10.000 de euro cu garanția statului, de LUNI! Perioada de rambursare - 10 ani

Studenții pot să solicite băncilor, începând de luni, credite de 10.000 de euro cu garanția și dobânda subvenționată de stat. Tinerele familii pot solicita un credit de 15.000 de euro.

Studenți ai Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, în clădirea instituției / Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook Studenți ai Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, în clădirea instituției / Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook

 

 


Studenții pot solicita credite de 10.000 de euro, în premieră, cu garanția statului și dobândă subvenționată, începând de luni, 7 noiembrie, prin programul „Student Invest”. De asemenea, tinerele familii își pot lua credite bancare de 15.000 de euro, prin programul „Family Invest”.

 


Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a semnat convențiile de creditare și implementare a programelor guvernamentale „Student Invest” și „Family Start”, în prezența liderilor coaliției de guvernare, în urmă cu patru zile.

Totodată, ministrul a anunțat atunci că din data de 7 noiembrie băncile sunt pregătite să primească solicitările tinerilor care vor să beneficiez de aceste programe de creditare cu garanția și dobânda subvenționată de stat, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.


Care sunt ratele lunare pentru studenți și tinerele familii?

Prin programul „Family Start”, tinerii până în 45 de ani și cu venituri nete până la 7.500 de lei pe familie/lună pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă (nu mai mult de 20.000 de lei), educația copiilor, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc.

În programul național „Student Invest”, tinerii cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei. Banii pot fi cheltuiți pentru taxe de studii, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc.


Pentru ambele programe, perioada maximă de rambursare este 10 ani, dublă față de orice alt credit de nevoi personale pe piață acum.

„Au solicitat deja plafon CEC Bank, băncile cooperatiste afiliate CREDITCOOP și Libra Bank. Discuțiile sunt deja avansate cu Raiffeisen Bank și Alpha Bank. Pentru un credit de 50.000 de lei rata lunară ajunge la 417 lei, în Programul «Student Invest». În cel de-al doilea program, pentru un credit de 75.000 lei, rată lunară ajunge la 625 de lei”, a anunțat ministrul Familiei miercuri.

CITEȘTE ȘI:

Rafila, semnal de alarmă cu privire la situaţia mamelor şi gravidelor minore. Lipsa educației sexuale este o problemă majoră

32% dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore. 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală

abonare newsletter