Social

Ziua Internațională a Romilor. Strategia Clujului pentru creșterea gradului de incluziune socială

Ziua de 8 Aprilie este marcată în fiecare an drept Ziua Internațională a Romilor. Guvernanții își reafirmă an de an angajamentul pentru apărarea drepturilor fundamentale și incluziunea socială a etnicilor romi. Ce presupune concret acest sprijin.

Ziua Internațională a Romilor. Ce măsuri iau autoritățile pentru a face incluziunea socială funcțională/Foto: Radio Pata Facebook.com Ziua Internațională a Romilor. Ce măsuri iau autoritățile pentru a face incluziunea socială funcțională/Foto: Radio Pata Facebook.com

 

 


În Cluj locuiește o comunitate însemnată de romi, recunoscută la nivel internațional datorită eforturilor depuse pentru a-și susține cauza în demersurile de reducere a factorilor de segregare și marginalizare la care a fost supusă. 

 


Problema evacurărilor a sute de familii de romi din oraș și mutarea lor la groapa de gunoi a Clujului (2010), la Pata Rât, apare în raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului, care menționează că „discriminarea împotriva romilor a continuat să fie o problemă”.

Raportul monitorizează modul în care, în urmă cu aproape treisprezece ani, autoritățile au evacuat un grup de 76 de familii de romi din oraș și le-a mutat în case mobile situate în apropierea unui depozit închis (Pata Rât). Ulterior, alte 36 de familii de romi au fost încurajate să-și construiască case în aceeași zonă. În 2015, administrația a autorizat deschiderea altor două noi gropi de gunoi în imediata apropiere a locuințelor improvizate.


La mai bine de un deceniu de la momentele evocate în raportul citat, Clujul a elaborat o strategie de intervenție pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și asigurarea unor condiții decente pentru persoanele vulnerabile.

Plan de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de trai pentru persoanele vulnerabile

În bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023 sunt prevăzute fonduri pentru realizarea unor obiective cu caracter social, precum o hală adaptată serviciilor sociale, cultural-educative și sportive pentru zona Pata Rât, dar și un imobil de locuințe sociale pe strada Sobarilor, investiția totală fiind de circa 450.000 lei. 


În martie 2023, Primăria Cluj-Napoca lansa în dezbatere publică un proiect de hotărâre ce vizează un plan de acțiuni cu caracter social, care se poate constitui într-o strategie de protecție și sprijin a persoanelor vulnerabile și care vizează cu precădere zona așezărilor informale din Pata Rât. 

Printre inițiativele înscrise în cadrul proiectului figurează o serie de măsuri, precum:


  • constituirea Grupului de lucru pentru identificarea așezărilor informale din municipiul Cluj-Napoca și luarea în evidență a acestora, 
  • adoptarea unui regulament de organizare și funcționare al acestui Grup de lucru.
  • stabilirea situației persoanelor și a imobilelor, precum și a măsurilor de intervenție pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și asigurarea unor condiții decente de viață pentru persoanele vulnerabile din așezările informale identificate.

Obiective cu impact social pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a familiilor și persoanelor care locuiesc în cadrul așezărilor informale, stabilite prin proiectul ce va fi aprobat de autorități:

  • Implementarea de măsuri integrate pentru identificarea așezărilor informale și luarea în evidență a acestora, stabilirea situației persoanelor și a imobilelor, stabilirea măsurilor de intervenție pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și asigurarea unor condiții decente de viață pentru persoanele vulnerabile
  • Dezvoltarea mecanismelor de culegere de date și informații pentru identificarea problemelor și evaluarea nevoilor persoanelor identificate în așezările informale de la nivelul municipiului Cluj-Napoca
  • Monitorizarea situației familiilor și persoanelor identificate din așezările informale. 
  • Îmbunătățirea sistemelor de intervenție la nivelul municipiului Cluj-Napoca care să conducă la creșterea calității vieții și la reducerea riscurilor la care sunt expuse familiile și persoanele identificate în așezările informale
  • Dezvoltarea unui sistem de criterii minimale pentru identificarea regimului juridic și economic al terenurilor, imobilelor și a riscurilor la care sunt expuse familiile și persoanele identificate în așezările informale. 

În decembrie 2022 s-au împlinit 12 ani de la evacuarea a 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei și mutarea forțată la Pata Rât. 

În vara lui 2021, Primăria recepționa un număr de 12 apartamente pe strada Ghimeșului, care urmau să fie utilizate ca locuințe sociale. De altfel, administrația locală și-a asumat tema soluționării situației comunității de romi de la Pata Rât până în anul 2030. 

Ciucă: Guvernul și-a asumat obiectivul creșterii calității vieții

Premierul Nicolae Ciucă a transmis sâmbătă, cu prilejul Sărbătorii etniei romilor din România şi al Zilei Internaţionale a Romilor, un mesaj în care reafirmă angajamentul ferm de a apăra şi promova drepturile fundamentale, demnitatea umană, incluziunea, diversitatea şi interculturalitatea.

Nicolae Ciucă afirmă că, prin actuala strategie de incluziune a romilor, Guvernul şi-a asumat obiectivul de a asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor care aparţin acestei minorităţi, pornind de la principii precum cetăţenie activă, incluziune socio-economică şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al comunităţii. Un rol prioritar în acest proces revine educaţiei, care este „capabilă să formeze viitoarele generaţii şi să insufle valorile fundamentale pe care se bazează orice societate democratică”.

„România este astăzi un stat puternic ataşat valorilor şi principiilor europene, în care fiecare persoană aparţinând unei minorităţi naţionale are dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii sale etnice, culturale, lingvistice şi religioase. Este datoria noastră să protejăm aceste drepturi, să combatem eficient toate manifestările urii şi să asigurăm dialogul interetnic”, a transmis premierul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul apare în raportul Departamentului de Stat al SUA. Cazuri de discriminare a romilor de la Pata Rât și de antisemitism

Ziua internațională a romilor. Guvernul promite incluziune, oamenii de rând văd altă realitate

Strategia Clujului pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și sprijinul persoanelor vulnerabile din așezările informale

VIDEO. Marș împotriva scumpirilor și evacuărilor, în Cluj. „Scumpirile la noi/profitul la voi”, „Cluj-Napoca nu uita, Pata Rât e fața ta”

Hală dedicată activităților cultural-educative și sportive pentru Pata Rât. Proiectele sociale ale Clujului în 2023

abonare newsletter