Social

Spital „construit” de copii, în Cluj! Și-au golit pușculița pentru un centru destinat copiilor bolnavi în stadiu terminal

În județul Cluj se va realiza un centru de îngrijiri paliative destinat copiilor cu boli incurabile sau în stadiu terminal, însă mai sunt nevoie de fonduri. Mulți copii și-au donat pușculița cu bani pentru construcția acestui spital.

Centru de îngrijiri paliative pentru copiii grav bolnavi / Foto: Facebook - Bogdan Chiorean Centru de îngrijiri paliative pentru copiii grav bolnavi / Foto: Facebook - Bogdan Chiorean

 

 


Un centru de îngrijiri paliative pediatrice va fi construit în județul Cluj, sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Acesta va fi destinat copiilor bolnavi, aflați în stadii avansate.

 


Managerul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, preotul Bogdan Chiorean, încearcă să strângă bani pentru realizarea acestui centru.

El a făcut un nou apel la bunătatea oamenilor, îndemnându-i să doneze pentru realizarea spitalului, și a mărturisit că până acum au donat foarte mulți copii pentru această cauză. Părintele clujean a rămas plăcut surprins de solidaritatea de care dau dovadă copii, care (mulți dintre ei) și-au donat toți banii din pușculiță fără să stea pe gânduri:


„Nu m-am gândit niciodată că un spital pentru copiii bolnavi aflați în stadii avansate și terminale poate fi construit chiar de copii. Apoi, în contextul în care adulții au timp de polemici după modelul lui Iuda («din banii ăia mai bine se făcea altceva...»), lecția copiilor care ajută nemijlocit, pe oricine’ ar fi în orișice nevoie, e amuțitoare.

Unii copii și-au donat pușculița, vărsând cu nesaț de fapte bune tot ce aveau în ea, fără să numere înainte. Un fost coleg de liceu, preot și el, a donat toți banii care s-au adunat – ca dar – la botezul unuia dintre copiii lui. Alții au organizat târguri caritabile de Crăciun și de Mărțișor. Nu-i pomenesc nominal, că vreau ca Dumnezeu să-i strige mai apăsat atunci când o fi de citit catalogul celor cu suflet de inocenți.”


Centrul, construit în Sânnicoară

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a pus în luna octombrie piatra de temelie a viitorului centru de îngrijiri paliative pediatrice, care ar urma să fie construit în trei ani.

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a pus în luna octombrie piatra de temelie a viitorului centru de îngrijiri paliative pediatrice / Foto: Facebook - Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Viitoarea unitate medicală - Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” - se va construi pe un teren de 1.400 metri pătraţi, în satul Sânnicoară, comuna Apahida, teren primit ca donaţie, şi va asista copii cu cancer, în diferite stadii ale bolii.


Preotul Bogdan Chiorean a anunțat că autorizația de construcție va fi obținută în această primăvară:

„În primăvara asta vom avea finalizată autorizația de construcție. O bună parte din cărămidă asudă de nerăbdare într-un depozit, la doar câțiva kilometri distanță. (…) La inaugurare, m-aș bucura să fim cu toții acolo! Să ne deghizam în personaje de basm, ca să putem scăpa lacrimi în tihnă prin spatele unor măști vesele. Până la urmă, în situațiile astea e așa de important să fii prezent. Doar să fii prezent”, a mai spus preotul Bogdan Chiorean.

„Fiți alături de noi la construirea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, donând 2 euro lunar printr’un sms cu textul JOY la 8845”, se mai arată în apelul părintelui Chiorean.

Nevoie mare de îngrijri paliative pentru copii

Modul în care ne raportăm la copiii grav bolnavi aflați în stadii terminale le poate crește calitatea vieții, indiferent dacă resursele terapeutice nu reușesc să le-o prelungească.

Un spital de îngrijiri paliative pediatrice are răspunsuri complexe la întrebări precum: „Ce poți să-i spui unui copil bolnav când toate tratamentele eșuează?”, „Cum ar trebui să-l asiști în ultimele zile?” sau „În ce feluri reușești să-i sprijini și familia?”, mai spunea preotul clujean la finele anului trecut.

Până acum, centrul de îngrijri paliative pentru adulți a ajutat peste 6.000 de pacienți în 10 ani de activitate. Bogdan Chiorean speră că în curând și copiii vor putea beneficia de același sprijin:

„Avem experienţa Centrului de Îngrijiri Paliative 'Sf. Nectarie', care, din 2013, a asistat gratuit peste 6.000 de pacienţi din 35 de judeţe. Sperăm ca noul centru pentru copii să poată fi dat în folosinţă peste trei ani, în condiţiile în care nevoia de îngrijiri paliative pediatrice este deosebit de crescută în România”, a declarat managerul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, părintele Bogdan Chiorean.

CITEȘTE ȘI:

Povestea unor soți internați la centrul paliativ din Cluj: „Dom’ părinte, să te rogi să moară soțu’ primul. După, eu pot să mor oricând”

Medicul UMF Cluj Ruxandra Râjnoveanu, despre Medicina Paliativă: „Ajungi să fii ca familia pentru pacient. E important să știe că ești acolo”

Ultimele Stiri
abonare newsletter