Sănătate

Hramul și aniversarea a 10 ani de la inaugurarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, miercuri, 9 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a slujit la Paraclisul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca/ FOTO: Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfantul Nectarie" Cluj-Napoca/Facebook

 

 


În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, miercuri, 9 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a slujit la Paraclisul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului și a împlinirii a 10 ani de la inaugurarea și sfințirea centrului. În decursul celor zece ani, peste 5.800 de pacienți cu boli cronice progresive, indiferent de etnie, statut social sau confesiune, au primit, în mod gratuit, asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială.

 


De la ora 9:00, în paraclisul instituției medico-sociale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre revărsarea harului lui Dumnezeu în inimă, har care generează starea de odihnă și pace a omului.

„Uitându-ne cu evlavie și cu admirație la Sfântul Ierarh Nectarie, ca unul care a fost lucrător al Evangheliei păcii, încercăm și noi să-i călcăm pe urme”, a spus ierarhul.


În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, precum și pentru toți pacienții care au trecut la Domnul, printre care și Episcopul Vasile Flueraș, ctitorul așezământului.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit directorului centrului, pr. dr. Bogdan Chiorean, o icoană cu Sfântul Mucenic Hristofor pentru viitorul Centru de îngrijiri paliative pediatrice „Sfântul Hristofor”.


Pr. dr. Bogdan Chiorean a vorbit despre realizările și împlinirile din cei 10 ani de la inaugurarea și sfințirea centrului, precum și despre proiectele de viitor, printre care se numără extinderea instituției medico-sociale și construirea unui Centru de îngrijiri paliative pediatrice.

Scurt istoric

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Clujului, care a fost inițiat în anul 2009, de către vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania.Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Episcopului vicar Vasile Someșanul, sfinţit și inaugurat în data de  9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, când paraclisul Centrului a primit și o părticică din moaștele sfântului ocrotitor.


Centrul de îngrijiri paliative asistă anual, în mod gratuit, aproximativ 700 de pacienţi, acordând asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială pacienților cu boli cronice progresive, în special oncologice, indiferent de etnie, statut social sau confesiune, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu. În cei zece ani de la înființare au fost internați peste 5.800 de pacienți.

Unitatea medicală dispune de 40 de paturi (20 de saloane a câte 2 paturi fiecare) în regim de spitalizare continuă, farmacie, un centru de zi, un paraclis şi o sală de conferinţe. Echipa este formată din 50 de persoane: medici, farmacist, asistenți medicali, infirmieri, asistenți sociali, psiholog, preot și personal administrativ, în frunte cu directorul preotul dr. Bogdan Chiorean. Lor li se alătură constant peste 20 de voluntari, de diverse profesii.

În anul 2018, tot în cadrul Centrului, a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor.

În luna octombrie 2022, în proximitatea Centrului, Consiliul Județean Cluj a pus la dispoziția Arhiepiscopiei Clujului, în mod gratuit, un teren necesar în scopul extinderii așezământului, în suprafață de 800 de mp. Astfel, prin construirea unei noi clădiri adiacente, capacitatea Centrului va crește cu 50%.

Pentru cei care doresc să sprijine acest proiect, conturile destinate construirii noului Centru sunt: Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

  • Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105
  • Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Parastas pentru pacienții trecuți la Domnul în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca  

În fiecare an, în ziua hramului sunt comemorați și pacienții care au trecut la cele veșnice în cadrul instituției medico-sociale, eveniment care a devenit deja tradiție. În ultimul an, în perioada noiembrie 2021 – noiembrie 2022, au trecut la Domnul 453  de pacienți, din cei aproximativ 700 de pacienți internați.

Cu acest prilej, miercuri seara, de la ora 18:00, în curtea așezământului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Parastasului pentru pacienții care au trecut la Domnul, precum și pentru Episcopul Vasile Flueraș, ctitorul centrului.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de mângâiere și îmbărbătare pentru cei prezenți, amintindu-le că „viața noastră nu se termină la ușa mormântului”. „Viața noastră nu se termină la ușa mormântului. Sufletele dragi s-au dus și noi am venit să-i pomenim. 

Pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni domnului Ioan Socaciu, administratorul Centrului de Îngrijiri Paliative, în perioada 2014-2022, care începând cu această lună se va pensiona.

La evenimentul comemorativ au participat angajații centrului și membri ai familiilor celor care au trecut în veșnicie în cadrul așezământul de îngrijiri paliative.

Articol scris de pr. Bogdan Ivanov

CITEȘTE ȘI:

Hramul Bisericii „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca, prăznuit în prezența Mitropolitului Andrei

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” se extinde! 130 de bolnavi, pe lista de așteptare: „Când se eliberează un loc, următorul pacient e deja mort”

Ultimele Stiri
abonare newsletter