Social

Povestea unor soți internați la centrul paliativ din Cluj: „Dom’ părinte, să te rogi să moară soțu’ primul. După, eu pot să mor oricând”

Preotul Bogdan Chiorean a relatat povestea tragică a doi soți pe moarte pe care i-a îngrijit la Centrul „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca. Cei doi au fost internați în același timp din cauza unor boli incurabile.

Povestea a doi soți cu boli incurabile / Foto: depositphotos.com Povestea a doi soți cu boli incurabile / Foto: depositphotos.com

 

 


Preotul clujean Bogdan Chiorean, director al Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca, a relatat povestea tragică a doi soți de care a avut grijă. 

 


Aflați pe moarte din cauza unor boli incurabile, ambii au fost internați în același timp în centrul condus de Bogdan Chiorean. 

După multe momente chinuitoare, soția i-a spus preotului să se roage ca primul care moare să fie soțul ei. Deși aceste cuvinte pot să pară ciudate, femeia și-a dorit ca soțul său să moară înainte, ca ea să se asigure că totul este pregătit pentru înmormântarea lui. Soția nu a mai ținut cont de ce se va întâmpla cu ea după ce se va stinge din viață, spunând chiar că după înmormântarea soțului, ea poate să moară oricând:


„Întotdeauna în perioada asta a anului îmi amintesc de 2 pacienți, soț și soție, maghiari, din vecinătatea muncipiului Cluj-Napoca. Ce (ne?)șansă să fii internat, deodată cu soția ta, într-un centru paliativ, amândoi cu diagnostice incurabile, dar cu o stare clinică destul de cuminte. Cea mai mare bucurie a lor a fost c-au putut alege ca-ntr-un meniu a la carte, mămăligă cu brânză și smântână, cu niscaiva jumări scăpate peste recomandări. «A mâncat soțu’ așa bine că a bătut cu mâna pe burtă de bucurie!»

A fost complicat cu ei. Soțul devenise imobilizat la pat și, dată fiind o demență suprapusă unui diagnostic oncologic, începea să-și agreseze soția de fiecare dată când ea îl alimenta sau îi era în vreun fel fizic aproape. Am fost nevoiți să-i punem în saloane diferite. Ea însă nu renunța să meargă să-l ajute, spunându-mi că el a fost un om tare bun, că o iubește și astea-s de la boală.


Într-o zi, ea mi-a zis așa: «Dom’ părinte, știi ce mai vrem? Să te rogi să moară soțu’ prima dată, că eu știu unde-s lucrurile pentru înmormântare. După ce terminăm cu el, eu pot să mor oricând».

Târziu mi-am dat seama că de ea nici n-a mai ținut cont. Cine s-o fi îngrijind, pentru ea, de toate cele ale Marii Treceri? Să vorbești de moarte așa cum ți-ai lua bilete de vacanță înseamnă să fi reușit să trăiești și să iubești cu adevărat. Pentru Clara néni, Valentine’s Day a fost zilnic”, a relatat preotul Bogdan Chiorean.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” se extinde! 130 de bolnavi, pe lista de așteptare: „Când se eliberează un loc, următorul pacient e deja mort”

Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO

abonare newsletter