Social

Arhiepiscopia Clujului a cheltuit, anul trecut, 5 milioane de euro pe acțiuni caritabile. Zeci de biserici se aflau în construcție în 2022

Tone de alimente pentru refugiații din Ucraina, burse școlare, zeci de biserici aflate în construcție și ajutoare de 5 milioane de euro pentru oamenii săraci. Așa se prezintă bilanțul Arhiepiscopiei Clujului pe anul 2022.

sursă foto Arhiepiscopia Clujului sursă foto Arhiepiscopia Clujului

 

Sâmbătă, 28 ianuarie, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2022.


Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

„Au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia «Mitropolitul Bartolomeu» a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor. În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de acest conflict, s-a inițiat o campanie umanitară care a constat în colectarea a peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane lei, precum și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de peste 350.000 lei, iar refugiații ucraineni au primit cazare și masă, în mod gratuit, prin intermediul centrelor sociale din cadrul eparhiei”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.


Anul trecut s-a pus piatra de temelie la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea Sânnicoară, județul Cluj, care va oferi asistență copiilor cu boli cronice progresive, și s-a inaugurat Centrul de zi „Sfântul Mare Mc. Gheorghe” din localitatea Cojocna, județul Cluj, care oferă îngrijire și asistență pentru copiii rromi din localitate.

„În anul 2022 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 869.053 lei: din Fondul Filantropia, suma de 118.820 lei; din proiectul Cutia Milei pentru săraci suma de 291.333 lei şi suma de 458.900 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 863.500 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale. Astfel, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane”, mai menționează documentul citat.


În Arhiepiscopia Clujului, anul trecut erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 45 de biserici.

Proiecte în 2023

Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2023 se numără: 


  • continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană și la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca
  • extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” pe un teren de 800 mp pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj
  • începerea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”
  • deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița
  • finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej
  • finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a încă două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești
  • mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu
  • finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti
  • deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița
  • finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.

Evenimentele anului 2022 au fost:

  • Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, sub genericul Rugăciunea ține lumea,  un proiect al Bisericii adresat tinerilor desfășurat în perioada 26-27 august 2022 la Cluj-Napoca.
  • Treizeci de ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Teofil Herineanu – omul rugăciunii, moment comemorativ desfăşurat joi, 3 noiembrie 2022, la Muzeul Mitropoliei Clujului împreună cu prezentarea volumului Omul rugăciunii s-a mutat la Domnul acum 30 de ani și expoziția foto-documentară Arhiepiscopul Teofil Herineanu – trei decenii de la mutarea la cele veșnice. 
  • Expoziția „Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului – sub cupola Centenarului (1921-2021). Biserică - Punți - Comunitate”, derulată în perioada 1-30 octombrie 2022 la „Tunelul Timpului”, ce a marcat rolul major pe care Eparhia clujeană l-a jucat de-a lungul timpului în viaţa culturală şi spirituală a românilor.
  • Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și Biblioteca Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului la 100 de ani de la înființare.
  • Manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” şi „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

CITEȘTE ȘI:

Controversatul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ținut o slujbă într-o biserică la Cluj. Sute de credincioși s-au înghesuit să îl atingă

Arhiepiscopia Alba Iulia denunță activitatea lui Cristian Pomohaci: „Face slujbe într-un garaj. Îndemnăm credincioșii să nu frecventeze acel locaș”

Refugiații ucraineni din Cluj se pot spovedi în limba ucraineană. Arhiepiscopia Clujului: „Nu vom înceta să ne rugăm pentru restabilirea păcii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter