Social

Controversatul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ținut o slujbă într-o biserică la Cluj. Sute de credincioși s-au înghesuit să îl atingă

IPS Teodosie a ținut, sâmbătă dimineața, o liturghie la Biserica Sf. Prooroc Ilie din Cluj-Napoca. Sute de clujeni s-au rugat în genunchi alături de Arhiepiscopul Tomisului. Mai mult, zeci de credincioși s-au înghesuit să îl atingă și să-i sărute veșmintele preoțești.

IPS Teodosie la Cluj-Napoca. Sursă foto captură video Facebook Arhiepsicopia Tomisului IPS Teodosie la Cluj-Napoca. Sursă foto captură video Facebook Arhiepsicopia Tomisului

 

Arhiepiscopia Tomisului a transmis în direct, pe Facebook, Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, „cu binecuvântarea IPS Andrei Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului”, la Biserica Sf. Ilie din Cluj.


Vezi video cu slujba susținută la Cluj-Napoca aici.

În cuvântul de învățătură, IPS Teodosie a susținut ca omul să-și mențină „mintea în cer” pentru a nu lăsa „necuratul să intre” în trup, iar „ortodoxia înseamnă comuniune, unitate și împărtășire, nu izolare și singurătate”.

Teodosie s-a remarcat prin mai multe declarații, atitudini și luări de poziție controversate, inclusiv o serie de afirmații repetate favorabile lui Vladimir Putin, atât cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, cât și după invazia din 24 februarie 2022.


„Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la radio.

ÎPS Teodosie a adăugat: ”Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”. Nici după invazia Rusiei în Ucraina Teodosie nu și-a retractat afirmațiile, ci dimpotrivă a vorbit despre un „război provocat”.


Numele lui IPS Teodosie a apărut și în scandalul sexual în care este implicat Aurel Bălășoiu, dar afară din PSD, după ce a apărut în imagini în ipostaze intime cu un minor.

În noiembrie anul trecut, Arhiepiscopia Tomisului și-a făcut cont de TikTok, IPS Teodosie explicând că așa dorește să colaboreze mai intens cu tinerii.


În august 2022, maşina în care se afla Arhiepiscopul Tomisului a fost înregistrată de radar în timp ce avea o viteză de 235 km/h pe Autostrada Soarelui. Șoferul a rămas fără permis pentru 120 de zile şi a primit o amendă de 2.900 de lei. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a explicat de ce şoferul său a circulat cu 235 de kilometri la oră pe Autostrada Soarelui, afirmând că i-a spus acestuia „să ţină ritmul” pentru că trebuie să ajungă la un maslu.

În urmă cu doi ani, Arhiepiscopul Tomisului spunea că motivul pentru care femeia nu are roluri importante în biserică ține de „condiția slăbiciunilor sale".  Arhiepiscopul Tomisului susține că femeia se face vinovată de păcat și că, „dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri". 


„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri", declara IPS Teodosie.

CITEȘTE ȘI:

CA Cluj obligă CNCD să soluționeze petiția unei clujence lezate de declarațiile lui ÎPS Teodosie despre femei: „A început păcatul. Se află în neputință”

ÎPS Teodosie, mit fals despre vaccin: „Riști dacă ai alergii.” Medic clujean: „În 99% din cazuri se recomandă vaccinul”

Acuzații GRAVE asupra lui IPS Teodosie. Doctorate PLAGIATE și datorii de aproape jumătate de MILION de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter