Sănătate

Țânțarul de tufiș asiatic, descoperit la Cluj-Napoca. Insecta răspândește boli tropicale în România

O nouă specie exotică de țânțari în România, denumită „țânțarul de tufiș asiatic”, a fost descoperită la Cluj-Napoca. În ultimii ani au fost înregistrate la noi în țară boli tropicale și mai multe cazuri de febră Dengue, Zika, febră galbenă şi chikungunya.

Țânțarul de tufiș asiatic, descoperit la Cluj-Napoca. Insecta răspândește boli tropicale în România/ foto: 	 European Centre for Disease Prevention and Control Țânțarul de tufiș asiatic, descoperit la Cluj-Napoca. Insecta răspândește boli tropicale în România/ foto: European Centre for Disease Prevention and Control

 

 


Recent, în România au fost raportate cazuri importate de dengue, Zika, febră galbenă și chikungunya, avertizează Drd. Carla Andreea Culda, un biolog din Cluj-Napoca, pe site-ul infoclima.ro.

 


Bolile respective sunt specifice zonelor tropicale și subtropicale, dar în prezent au ajuns și în România. Cercetătoarea a explicat într-un articol cum ajuns aceste boli la noi în țară.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Cazurile raportate provin de la turiștii români care au călătorit în regiuni tropicale cu risc de infecție:


„Călătoriile populației umane duc la o creștere semnificativă a incidenței cazurilor importate și pot reprezenta un risc de răspândire/apariție a bolilor exotice. Numai să ne gândim că în anul 2018 s-a înregistrat aproximativ 1 miliard de călătorii din transportul aerian la nivelul Uniunii Europene potrivit Eurostat Statistics Explained”, a spus cercetătoarea.

În același timp, un alt factor care a dus la răspândirea acestor boli tropicale este structura economiei globale ce facilitează schimburile de mărfuri din diferite zone ale lumii.


Țânțarul de tufiș asiatic, descoperit la Cluj-Napoca

În România vedem deja exemple de specii invazive spre exemplu țânțarul tigru, atenționează biologul, dar și o nouă specie exotică denumită „țânțarul de tufiș Asiatic”, care a fost descoperit la Cluj-Napoca.

Acesta este destul de periculos care poate să ducă la mai multe afecțiuni, precum encefalita West Nile sau chiar la viermi cilindrici:

„În Cluj-Napoca, studiile recente au evidențiat prezența unei noi specii exotice – țânțarul de tufiș Asiatic, Aedes japonicus japonicus. Raportările s-au realizat din zona aeroportului internațional ‚Avram Iancu’ din Cluj-Napoca.

Această specie nu este considerată un vector major în transmiterea bolilor, dar se cunoaște din literatura de specialitate că transmite mai multe flavivirusuri (ex. West Nile, encefalita japoneză, chikungunya, febra dengue, LaCrosse, encefalita ecvină de est, encefalita St. Louis, febra Rift Valley, virusurile Zika și Usutu) precum și viermii cilindrici (ex. Dirofilaria immitis și Dirofilaria repens). În conformitate cu Raportul epidemiologic anual al ECDC din 2018, în România s-a înregistrat un număr semnificativ de cazuri al Encefalitei West Nile (267 de cazuri confirmate și 43 de decese)”, a arătat cercetătoarea.

Efectul globalizării

De asemenea, România este una dintre destinațiile din Europa în care s-au răspândit noi specii de țânțari, din cauza efectului globalizării care este în continuă creștere, împreună cu schimbările de mediu și schimbările climatice.

„Introducerea acestora a fost mediată în principal de activitățile umane, în special prin comerțul internațional cu anvelope uzate și plante ornamentale, spre exemplu bambusul dintr-o zonă infestată în zone noi”, a explicat cercetătoarea Carla Andreea Culda.

Pe lângă țânțarul de tufiș asiatic a fost descoperit și țânțarul tigru, Aedes albopictus, în anul 2012 în București, care s-a răspândit ulterior în mai multe orașe din România, inclusiv la Cluj.

Invazie de țânțari „tigrul platanului” în Cluj

În vara anului 2021 un „nou” tip de insectă a „împânzit” Clujul. Oamenii se plângeau că acestea se prind de haine și sunt în număr foarte mare, dar și că înțeapă. Insecta are denumirea de „Tigrul platanului” și apare vara, o posibilă cauză a apariției lor fiind plantarea de platani în diferite zone ale orașului.

Specialiștii spun că Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est, iar prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa.

Specialistul entomolog Elena Iorgu a explicat la Digi24 că nu se cunoaște ce anume determină această specie să înțepe oamenii: „Ea este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci când este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan”, explică entomologul.

Tigrul platanului a devenit rezistent la soluțiile de combatere a acestora, o soluție pentru ca acestea să dispară fiind reducerea numărului de platani plantați în orașe.

În cazul în care suntem înțepați de acest tip de insectă și pe acea zonă pielea se înroșește, medicii recomandă să ne spălăm cu apă şi săpun și să ne adresăm medicului de familie, dacă avem un fond alergic.

CITEȘTE ȘI:

Sezonul țânțarilor! Cum să prevenim și să tratăm mușcăturile de țânțari

INVAZIE de insecte necunoscute, în tot Clujul. Cum se numesc și ce avertizează medicii? VIDEO

Etichete: tantari boli biolog
abonare newsletter