Actualitate

INVAZIE de insecte necunoscute, în tot Clujul. Cum se numesc și ce avertizează medicii? VIDEO

Un tip de insectă aparent necunoscut a „împânzit” Clujul. Oamenii se plâng că acestea se prind de haine și sunt în număr foarte mare, dar și că înțeapă. Specialiștii au câteva recomandări.

 

 


Insecta are denumirea de „Tigrul platanului” și apare vara, o posibilă cauză a apariției lor fiind plantarea de platani în diferite zone ale orașului.

 


Specialiștii spun că Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est, iar prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa. 

Specialistul entomolog Elena Iorgu a explicat la Digi 24 că nu se cunoaște ce anume determină această specie să înțepe oamenii. 


„Ea este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci când este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan”, explică entomologul.

Cum scăpăm de insecte?

Tigrul platanului a devenit rezistent la soluțiile de combatere a acestora, o soluție pentru ca acestea să dispară fiind reducerea numărului de platani plantați în orașe. 


În cazul în care suntem înțepați de acest tip de insectă și pe acea zonă pielea se înroșește, medicii recomandă să ne spălăm cu apă şi săpun și să ne adresăm medicului de familie, dacă avem un fond alergic.

Insectele din materialul video au fost surprinse în locuința unor clujeni din cartierul Mănăștur.


Ultimele Stiri
abonare newsletter