Sănătate

Octavian Jurma, semnal de alarmă privind impactul negativ al pandemiei asupra copiilor: „Este cutremurător”

Peste un milion de copii au rămas orfani de părinți, în timp ce alți 500.000 au rămas fără un bunic sau mai mulți, atrage atenția medicul Octavian Jurma.

Octavian Jurma, semnal de alarmă privind impactul negativ al pandemiei asupra copiilor: „Este cutremurător” Octavian Jurma, semnal de alarmă privind impactul negativ al pandemiei asupra copiilor: „Este cutremurător”

 

 


Octavian Jurma spune că în lume sunt peste un milion de copii și-au pierdut un părinte sau un bunic. Și în România sunt cel puțin 5.000 de copii au rămas orfani. 

 


„Dincolo de riscul direct al infecției asupra sănătății lor pe termen scurt și lung, impactul emoțional este adesea foarte puternic. Copiii înțeleg situația în care ne aflăm și sunt îngrijorați de viață și sănătatea celor pe care îi iubesc. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Eu nu vor că mama sau tata, bunicul sau bunica, fratele sau mătușa să se îmbolnăvească, cu atât mai puțin să se îmbolnăvească din cauza lor. Un alt impact devastator îl are pierderea unui părinte într-un moment de criză. Multe clase din România au acum elevi care și-au pierdut un părinte din cauza pandemiei”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.


Medicul Octavian Jurma a citat un articol din The Lancet care a arătat că în perioada 1 martie 2020-30 aprilie 2021, peste un milion de copii au rămas orfani la nivel global din cauza pandemiei.

„Un articol din Lancet arată că în perioada 1 martie 2020 - 30 aprilie 2021 la nivel global, peste 1 milion de copii au rămas orfani de un părinte sau au pierdut una din persoanele cu rol primar în creșterea și ingrijirea sa.


La aceste numere se adaugă încă 500,000 de copii care și-au pierdut un bunic sau alte persoane cu rol secundar în creșterea și ingrijirea sa.

Aceste date sunt dinaintea valului 4-Delta și 5-Omicron. De atunci probabil s-au dublat, mai ales în tari ca România unde decesele au fost mai numeroase în al doilea an pandemic decât în primul”, a adăugat Jurma.

„Valul de decese din valul 5-Omicron se află abia la debut”

Medicul avertizează că valul de decese din valul 5-Omicron este abia la început, iar numărul de copii infectați este mult mai mare decât în valurile precedente. 

„Știu că nu pare mult în România, însă dacă nici de copii nu ne pasă, ce fel de oameni suntem?

Din păcate valul de decese din valul 5-Omicron se află abia la debut și numărul de copii infectați este mult mai mare decât în oricare alt val.

În loc să punem copii înaintea oricăror interese pe termen scurt, i-am pus în linia întâi a pandemiei și acum stăm cu sufletul la gură să vedem dacă va fi sau nu blândă boală cu ei. 

Îmi este peste putință să înțeleg cum am ajuns la consensul negaționist că Delta și Omicron sunt doar o gripă, când datele clinice care încep să ne vină despre infectarea cu versiunile precedente (care chiar au fost mai blânde) sunt terifiante”, a mai spus medicul. 

 

CITEȘTE ȘI:

Omicron bagă în spital de două ori mai mulți copii decât Delta. Revolta unui medic: „Noua variantă ne-a propus un pact cu diavolul”

Cercetătorii UBB spun că va începe o scădere a numărului de cazuri COVID: „Am ajuns în vârful valului 5!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter