Sănătate

Când va ajunge prima tranșă de seruri pediatrice împotriva COVID-19? Gheorghiță: „Pot să vă spun că toate procedurile sunt pregătite”

România urmează să primească după data de 15 ianuarie 2022, prima tranșă de seruri pediatrice produse de Pfizer. Debutul campaniei de vaccinare pentru copiii între 5 și 11 ani va fi anunțat din timp.

Când va ajunge prima tranșă de seruri pediatrice împotriva COVID-19? Gheorghiță: „ Pot să vă spun că toate procedurile sunt pregătite” Când va ajunge prima tranșă de seruri pediatrice împotriva COVID-19? Gheorghiță: „ Pot să vă spun că toate procedurile sunt pregătite”

 

 


Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a transmis marţi că debutul campaniei de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani va fi anunţat din timp, amintind că România urmează să primească prima tranşă de seruri pediatrice produse de compania Pfizer după data de 15 ianuarie 2022.

Valeriu Gheorghiță a participat la o dezbatere privind beneficiile vaccinării copiilor, adolescenţilor şi tinerilor, inclusiv cu dizabilităţi, organizată de Guvern - Ministerul Sănătăţii, CNCAV şi Colegiul Medicilor din România.

„Noi ne aşteptăm ca după 15 ianuarie să primim prima tranşă din vaccinul pediatric de la compania Pfizer. În momentul de faţă, pot să vă spun că toate procedurile, instrucţiunile, platforma de programare, Registrul Electronic Naţional de Vaccinare sunt, deja, pregătite. Vom anunţa din timp momentul la care va debuta efectiv această etapă de vaccinare. Copiii se pot vaccina atât în centrele de vaccinare care vor avea astfel de cabinete dedicate, atât în unităţi sanitare, dar şi în centrele din afara unităţilor sanitare, precum şi în cabinetele de medicină de familie, acolo unde medicii de familie vor solicita şi astfel de vaccinări pediatrice”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că doza de vaccin anti-COVID administrată copiilor reprezintă o treime din cea folosită în prezent. Schema de vaccinare rămâne aceeași, la interval de 21 de zile se administrează câte o doză. 

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță primele date privind COVID-19 au arătat că rata de infectare în rândul copiilor este mai mică decât cea la înregistrată la populația adultă.


„Primele date privind coronavirusul au arătat că rata de infectare în rândul copiilor este destul de mică. Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani

În timpul valului 4 am observat o creştere drastică a numărului de cazuri şi la această categorie de vârstă, dovedind cât de repede se transmite varianta Delta a coronavirusului.


Dacă ne uităm la impactul pe care Covid-19 îl are în rândul tinerilor, în mod deosebit grupa de vârstă 5-11 ani, datele din Europa ne arată că rata de internare în spitale a copiilor este de la 3 până la 5 cazuri la 1.000 de persoane, iar rata de internare la secţia de terapie intensivă este undeva la 10 cazuri la 10.000 de persoane. Astfel, putem spune că impactul este semnificativ mai mic decât la populaţia adultă, dar nu este 0”, a transmis Valeriu Gheorghiță pe pagina RoVaccinare.

 

CITEȘTE ȘI:

Trei doze de vaccin anti-Covid pentru copiii între 2 și 5 ani ar putea fi necesare. Două doze, considerate insuficiente

Pregătiri pentru vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani. Când începe campania?

abonare newsletter