Sănătate

Clujenii, (prea) dornici să se vaccineze? Un bărbat a vrut să se imunizeze pentru a treia oară: „Pot să aștept, în caz că vă rămân doze”

Un bărbat s-a prezentat la centrul drive thru din Cluj-Napoca, insistând să îi fie administrată a treia doză de vaccin. „Într-un final, a plecat nervos să încerce în altă parte”, povestește Florin Moroșanu, voluntar.

 

 


Printre agitație, doze de vaccin, seringi, acte ori declarații pe propria răspundere, la centrele de imunizare se petrec fel de fel de întâmplări, unele mai triste și altele mai amuzante sau cel puțin ieșite din comun. Florin Moroșanu, membru al echipei și voluntar în cadrul centrului drive thru din Cluj-Napoca, ne „introduce” în atmosfera locului în care se vaccinează zilnic atât clujeni, cât și persoane din alte județe.

 


„Unii pacienți vin să se vaccineze cu gândul la vacanță, mai uită actele, mai uită acasă bunica pe care doresc să o aducă la rapel... Unii pacienți însă, exagerează cu dorința de vaccinare sau decid să amestece vaccinurile, stabilind ei propria schemă, că așa au auzit la TV că se întâmplă în alte țări”, povestește Florin Moroșanu.

Un bărbat, prezent la centru pentru a treia doză de vaccin

De această dată, Florin ne face „cunoștință” cu un bărbat care s-a prezentat la drive thru, fiind dornic de imunizare, lucru care nu este greșit, desigur, cu excepția faptului că el se arătase la fel de dornic pentru... a treia oară.


„Ajunge în dreptul standului un domn, singur în mașină, cam la 50 de ani, amabil în primă fază. Dă buletinul și formularul medicului. Medicul îl întreabă dacă e rapel sau doza 1. El răspunde «a treia doză», și zâmbește. Medicul zâmbește și el (credea că omul glumește). Sunt duse actele la verificat, iar din cort strigă «Stop, e vaccinat de două ori».

Bărbatul zice:


- Am făcut două doze, vreau a treia, am spus asta de la început.

Medicul îi spune că nu se pot administra trei doze, nu acum. Va fi clarificată a treia doză în perioada următoare, dar acum nu este posibil. Pacientul insistă.


- Pot să aștept, în caz că vă rămân doze.

Medicul insistă și el:

-Nu e vorba că nu avem doze, dar nu se poate. Într-un final, pleacă nervos să încerce în altă parte. Nu era convins că nu se poate”, relatează Florin Moroșanu.

Momentan, în schema de vaccinare sunt permise maxim două doze, dacă vaccinul este construit pe dozaj dublu, sau o singură doză dacă este vorba despre serul Johnson&Johnson. De asemenea, potrivit reglementărilor, nu se pot amesteca dozele de la producători diferiți, mai explică membrul echipei drive thru de la Cluj.

Centrul drive thru, un real succes

Clujenii au avut ocazia de a se vaccina în cadrul centrului drive thru amenajat la Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca începând cu data de 26 aprilie, campania de imunizare dovedindu-se un real succes încă din prima zi.

Cei care vor să se vaccineze la centrul drive thru trebuie doar să se prezinte cu actul de identitate. Vaccinarea se face din mașină, pacienții trebuind doar să scoată brațul pe geam pentru a le fi administrată doza. Ulterior, aceștia trebuie să mai staționeze încă 15 minute, pentru a se identifica reacțiile adverse, dacă este cazul, și pentru a se elibera adeverința de vaccinare.

Serul utilizat în cadrul centrului este Pfizer, iar până în prezent, la drive thru au fost vaccinate aproape 33.500 de persoane.

CITEȘTE ȘI:

Platoul de beton de la centrul drive-thru, un „cuptor imens”. Medicii rezistă 7 zile din 7, chiar și pe caniculă

Ultimele Stiri
abonare newsletter