Sănătate

Fobia de ace, întâlnită des la bărbații vaccinați la drive-thru Cluj: „A venit cu acul de acasă”

Bărbații vaccinați anti-COVID-19 la centrul drive-thru din Cluj-Napoca erau mai speriați de ace decât femeile, relatează un voluntar. Unii dintre ei chiar au venit cu acul de acasă.

 

 


Florin Moroșanu, voluntar la centrul de vaccinare drive-thru, amenajat la Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, a relatat cum se desfășoară procesul acolo. El a mărturisit că a văzut mai mulți bărbați cu fobie de ace decât femei.

 


Totodată, din 10 persoane care prezintă reacții înainte să le fie administrat vaccinul anti-COVID-19, 8 sunt bărbați:

„A mai trecut o saptămână bună la Drive Through Cluj, ne apropiem de 30.000 de vaccinuri administrate într-o lună și 20 de zile. Față de prima etapă când grija noastră cea mare era să vaccinăm repede și în siguranță pentru a evita cozile, acum grijile noastre sunt puțin altele. Explic. În prima lună, pentru majoritatea pacienților, vaccinarea era determinată de convingere și exista o doză mare de determinare. Începând cu luna iunie, acestei categorii i se mai adaugă un profil distinct, omul care se teme de ac sau cel putin așa crede.


Teama de ac este mai des întâlnită la bărbați decât la femei. Apoximativ din 10 persoane care dezvoltă reacții înainte de vaccinare, 8 sunt bărbați și 2 sunt femei. Transpirație, leșin, agitație, anxietate, albirea feței sunt manifestări ale unei frici care există doar în mintea noastră”, a explicat Florin Moroșanu. 

„Cineva chiar a venit cu acul de acasă”

Voluntarul la centrul de vaccinare și-a pus întrebarea „Cum ar rezista bărbații, dacă ar trebui să nască în locul femeilor?”


„Detaliul acesta mă face să mă gandesc cum ar rezista bărbații daca ei ar trebui să nască în locul femeilor… Cred că am leșina preventiv înainte de naștere cu vreo câteva zile și am aștepta minunea în stare de inconștiență”, a mai punctat Moroșanu.

Unele persoane erau atât de cuprinse de frica de ace, încât au venit înainte să verifice acul: mărimea, grosimea și câți centimetri intră în braț. 


Cineva chiar a mers la centru cu propriul ac, adus de acasă:

„Bun, revin la vaccin. Am avut 2 situații în care 2 pacienți au venit să vadă acul, daca e mare, daca e gros, câți cm intră în braț, ba chiar cineva a venit cu acul de acasă. A căutat el în farmacie cel mai mic ac și l-a adus să-l folosim. Evident că l-a dus înapoi acasă, era un ac care nu permitea vaccinarea pentru că era prea scurt și s-a vaccinat cu acul din centrul nostru. Dar ideea în sine, de a căuta un ac cât mai mic prin farmacii mie mi-a dat senzația că acea persoană chiar a vut să se vaccineze, iar teama de ac l-a făcut să stea și să aștepte o vreme,  până și-a făcut curaj”, a adăugat Florin. 

Psihologul de la drive-thru, alungător de fobii 

Florin Moroșanu a explicat că, deși oamenii veneau înfricoșați la vaccinare, din cauza fobiei de ace, Lucian, psihologul clinician de la drive-thru i-a făcut mereu să uite de griji.
 
Astfel, aceștia au putut să se vaccineze în siguranță, iar procesul a devenit „o experiență banală”, dintr-o mare fobie.

„Pentru toate aceste situații de fobie de ace există Lucian. Lucian este psiholog clinician, este coleg cu noi la Drive Through și am ajuns să-l apreciez tare în cele 2 luni de când îl cunosc. E ca un frate mai mare, întelept și calm. OK, calmul e în fișa postului unui psiholog dar mai are o calitate, empatia. Vede el omul stresat în mașină, citește pe fața pacientului că nu este în cea mai confortabilă stare și merge la el sau la ea și reușește să-i distragă atenția, astfel încât vaccinarea devine o experiență banală.

În etapa în care suntem acum, cu gândul la vacanță și la relaxare, vaccinarea devine un subiect periferic. Pentru cei care au teamă de ac totul e o chestiune de pragmatism. Ești ceea ce faci și nu ceea ce spui că vrei să faci - «Lumea din interior» - Carl Gustav Jung”, a evidențiat voluntarul.

CITEȘTE ȘI:

Pățanie la centrul drive-thru, cu trei vietnamezi. Au mers cu Google Translate, dar fără mașină. FOTO

 

Cu taxiul spre centrul de vaccinare drive-thru: „Am venit cu bicicleta, dar au spus că nu se poate”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter