Sănătate

Fast-food-ul DĂUNEAZĂ gândirii și memoriei, conform specialiștilor!

Este cunoscut faptul că fast food-ul dăunează organismului. Efectele adverse ale acestor alimente se răsfrâng asupra creierului și pot avea urmări de grave, spun specialiștii.

 

Oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud au analizat comportamentul și efectele mâncării fast-food asupra rozătoarelor. Studiul, care a a fost publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience, arată că dieta poate avea un impact mult mai important asupra sănătății și dezvoltării neurologice decât se credea până acum.


Specialiștii au descoperit că un consum mai mare de calorii și grăsimi, în mod repetat, poate conduce la o memorie mai slabă, anxietate crescută și alte probleme cognitive. S-a observat și un comportament asemănător dependenței, din motive explicate de un specialist în nutriție, în rândurile de mai jos.

Substanțe ce încetinesc buna funcționare a gândirii și nu numai

„Acidul arahidonic se formează în organismul animal din acidul linoleic de origine alimentară prin desaturație și elongație. Acesta inflamează semnificativ unele părți ale creierului, fapt ce duce la depresie, anxietate și multe alte efecte adverse ce nu pot fi trecute cu vederea.” a explicat specialistul.


De asemenea, acesta vorbește despre poluanții care sunt tot mai des întâlniți, în cantități extrem de mari, în produsele de origine animală, dar și efectele acestora asupra corpului.

„Poluanții (pesticide, insecticide, etc.) ce se găsesc, în special, în carnea de pasăre sau pește, afectează funcția nervoasă și poate produce tulburări endocrine (hipotiroidism, încetinire a memoriei și multe altele).


Ca să înțelegeți la ce nivel este poluarea cărnii, dacă ai lua, de exemplu, un pește, poluarea produsului ar fi echivalentul unui cub de apă ce ar umple o cameră întreagă.”

„Nitriții și nitrații, în loc să se transforme în oxid nitric, o substanță benefică pentru corp, produce nitroză. Aceasta, la rândul ei, poate conține substanțe cancerigene.”


Sarea, al doilea „killer” mondial

Avem nevoie de sare pentru a supraviețui. Corpul se bazează pe sodiu pentru a contracta musculatura, pentru transmisiile nervoase și pentru a ține sub control fluidele corporale. Cu toate acestea, nu trebuie să consumi sare în exces, pentru că îți poți face mai mult rău decât bine.

„Sarea este considerată al doilea «killer» mondial, ce dă o senzație de dependență poate chiar mai mare decât zahărul. Atunci când este consumată în exces, apar boli cardiovasculare, există o probabilitate mai mare de a face cancer stomacal, slăbește sănătatea rinichilor și favorizează disconfortul abdominal.” a declarat specialistul.


Colesterolul, care crește semnificativ odată ce consumi această categorie de alimente, reprezintă încă o problemă semnificativă. Prea mult colesterol LDL (numit și colesterol „rău") poate fi o problemă. În timp, hipercolesterolemia poate să deterioreze arterele, să contribuie la bolile de inimă și să crească riscul de a avea un accident vascular cerebral.

Totuși, de reținut este faptul că un nivel crescut de colesterol, în mod constant, poate avea urmări grave asupra tuturor sistemelor organismului, de la cel nervos până la cel digestiv sau chiar endocrin. Acesta poate fi, în timp, cauza creșterii riscului de apariție a bolii Alzheimer.

Povestea din spatele ingredientelor fast-food

„Nici nu se pune problema să zici că fast food-ul e bun. Combinarea produselor animale procesate cu poluarea extrem de ridicată pe lanțul trofic (în ce privește carnea și condițiile în care sunt crescute animalele de la care ajungem să o consumăm), plus grăsimile și sarea în cantități foarte mari, este, pe scurt, ceea ce face ca acest tip de alimente să fie atât de nocive pentru corp.

Procesarea alimentelor pe scara la care se face în cazul fast food-ului este, din nou, un factor novic. Există o paletă infinită de ingrediente nesănătoase (în special carbohidrați dăunători și sarea) folosite în prepararea alimentelor de acest fel. De asemenea, caloriile, fiind în cantități atât de mari, nu mai lasă loc corpului pentru consumul altor alimente mai sănătoase, de la care organismul trebuie să își procure vitamine și alte lucruri benefice pentru buna funcționare a acestuia.” a explicat doctorul nutriționist.

De asemenea, printre celelalte componente sau substanțe ce ar putea fi bune pentru organism, dar sunt convertite în a fi dăunătoare, din cauza procesului de preparare al alimentelor din această categorie se numără și nitriții și nitrații, elemente ce se regăsesc în apă, alimente, atât în mod natural, cât și derivate din aditivii folosiți în timpul procesării alimentelor.

„Nitriții și nitrații, în loc să se transforme în oxid nitric, o substanță benefică pentru corp, produc nitroză, prin procesarea acestor alimente. Nitroza, la rândul ei, poate conține substanțe cancerigene, ce vor avea efecte grave în timp.” a mai adăugat doctorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter