Sănătate

Spitalele județene vor fi suplimentate cu 350 de paturi COVID! Cluj e în criză de paturi ATI

140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 vor fi suplimentate în spitalele judeţene din țară. Situația e critică și în spitalele din Cluj.

 

 


Cele 140 de paturi identificate marţi se adaugă celor 50 de paturi de ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară care au fost suplimentate luni în unităţile sanitare bucureştene.

 


La Cluj situația e critică. În urmă cu două zile, județul a rămas fără niciun loc la ATI pentru pacienții cu COVID-19. Medicii duc o luptă grea și abia mai fac față acestei situații. Ambulanțele se plimbă de multe ori între case și spital pentru că locurile de la ATI sunt epuizate. În prezent, 70 de pacienți sunt internați la ATI în județul Cluj.

Mai multe detalii despre criza ATI la Cluj aici.


Ministerul Sănătăţii a reluat marţi, videoconferinţa cu managerii spitalelor de la nivel judeţean în care s-au analizat măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor COVID-19 în secţiile de terapie intensivă. La videoconferinţă au participat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Andreea Moldovan, dr. Călin Alexandru din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene, medici de terapie intensivă şi medici epidemiologi.

„În urma discuţiilor, s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare judeţene, urmând ca în perioada următoare unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.


Personal medical, suplimentat în secții de terapie intensivă

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii a subliniat necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel judeţean şi suplimentarea acestuia în secţiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal, precum şi necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 şi non-COVID-19 în unităţile sanitare în vederea creşterii capacităţii de tratare a pacienţilor COVID-19 aflaţi în stare gravă, se mai arată în comunicat.

De asemenea, secretarul de stat Andreea Moldovan a transmis managerilor de spitale să identifice necesarul de ventilatoare şi să solicite Ministerului Sănătăţii, prin Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei aparatura medicală necesară dotării paturilor de terapie intensivă.


Totodată, Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale pentru testare şi luare în evidenţă şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter