Sănătate

Criză la ATI! Clujul nu mai are niciun pat liber la terapie intensivă. Prefect: „Situația este gravă”

Clujul nu mai are locuri libere la terapie intensivă (ATI), potrivit prefectului Szilard Tasnadi. Medicii duc o luptă grea și abia mai fac față acestei situații.

 

 


Prefectul Clujului, Szilard Tasnadi a spus pentru monitorulcj.ro că azi dimineață mai erau 7 locuri disponibile, însă este posibil ca acum situația să fie mult mai gravă.

 


„Dimineață mai erau 7 locuri disponibile la ATI, dar cel mai probabil s-au epuizat. Nu pot să zic că este neapărat o explozie de cazuri, dar se confirmă o creștere continuă de cazuri pe raza județului. Medicii se luptă din răsputeri pentru a ține toată această situație sub control, însă cu toate acestea situația epidemiologică nu arată prea bine. Sperăm ca pe viitor lucrurile să se mai regleze”, a declarat pentru monitorulcj.ro Szilard Tasnadi, prefectul Clujului.

Criză la terapie intensivă!

Medicii duc o luptă foarte grea, iar ei consideră că pacienții așteaptă foarte mult până la testare. De asemenea, ambulanțele se plimbă între case și spital pentru că locurile de la ATI sunt epuizate.


„Sunt pacienți cu hipoxie severă, nu au aer și cheamă ambulanța, iar ambulanțele se plimbă între spitale fiindcă nu sunt locuri nicăieri. Sunt aceste secții de terapie intermediară, unde se fac intervenții non-invazive, dar foarte mulți au nevoie de ventilație mecanică , iar locuri nu mai sunt. Lumea nu înțelege ce se întâmplă, dar perioada care urmează e cea mai dificilă din toată pandemia. Oamenii vin la spital netestați, când nu mai pot respira. Preferă să stea acasă și să se trateze singuri. Ajung foarte târziu și cu forme severe. Stăm mai rău decât în aprilie, decât în octombrie/noiembrie, iar cazurile sunt în creștere”, a declarat un medic de la ATI Cluj pentru g4media.

Premierul României a cerut creșterea numărului de paturi de la ATI

Premierul României, Florin Cîțu a anunțat că a cerut creșterea numărului de paturi de ATI din țară. El a precizat că se pregătește pentru o creștere accelerate a cazurilor în următoarea perioadă.
„Am participat la şedinţa CNCCI, de astăzi, pentru că vreau să mă asigur că pacienţii şi personalul medical vor avea tot ce le trebuie pentru a trece cu bine peste valul 3 al pandemiei. Deocamdată, în România nu este o creştere accelerată a infectărilor şi putem să împiedicăm acest lucru, dacă ne vaccinăm, dacă respectăm măsurile de protecţie. Ne pregătim însă şi pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauţi şi a nu fi luaţi prin surprindere", a scris Florin Cîțu într-o postare pe Facebook.



El a arătat că a cerut creşterea la 1.600 a numărului real de paturi ATI, identificarea unor spitale noi care ar putea să se alăture celor existente în lupta anti-COVID, asigurarea stocurilor necesare de medicamente în toate spitalele care tratează pacienţii cu COVID-19, asigurarea echipamentelor de protecţie pentru cadrele medicale, un plan clar pentru situaţia în care va fi nevoie de detaşări de cadre medicale şi continuarea vaccinării în forţă.

CITEȘTE ȘI:


Clujul, în al treilea val al pandemiei! Locurile la ATI sunt la limită, iar numărul de cazuri COVID-19 este în creștere

abonare newsletter