Sănătate

Vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe decât Pfizer și Moderna? Explicații VIDEO ale unui expert de la Cluj.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca poate părea mai periculoasă decât cea cu vaccinurile Pfizer sau Moderna, din punct de vedere al efectelor adverse. Un expert în sănătate publică din Cluj explică, totuși, că acestea sunt relativ comune.

 

 


Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor universitare la UBB, a răspuns lă întrebarea „vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe decât Pfizer și Moderna?”.


 

El a dat un răspuns negativ și a explicat de ce crede acest lucru și că efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca sunt normale.


Care sunt efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca?

Efectele adverse comune la vaccinul AstraZeneca:

„Efectele adverse relativ comune sunt una din 10 persoane pot să dezvolte dureri la locul injectării, dureri musculare, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade Celsius, diaree, greață sau vărsături. Aceste reacții adverse ale vaccinului AstraZeneca durează 24-48 de ore”, a explicat specialistul.


Efecte advserse mai serioase la vaccinul AstraZeneca:

„Una din 100 de persoane pot să dezvolte roșeață sau umflătură la locul injectării. Unul din 1.000 de persoane pot să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor limfatici de la subsuoara mâinii în care ați fost injectat. Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer care poate să dea insomnie”, a mai spus Răzvan Cherecheș într-un video explicativ.


Cea mai periculoasă reacție adversă la vaccinul AstraZeneca:

„Una din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacții alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca, identificat până în acest moment”, a precizat expertul din Cluj.

Într-un final, Răzvan Cherecheș a concluzionat faptul că efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale Pfizer sau Moderna.

abonare newsletter