Sănătate

S-a semnat contractul de proiectare a primului Centru Integrat de Transplant din Sud-Estul Europei. FOTO

S-a semnat contractul de proiectare pentru primul Centru Integrat de Transplant din România și Sud-Estul Europei, care se va face la Cluj în urma unui concurs de soluții.

 

 


Consiliul Județean a semnat miercuri, 18 noiembrie 2020, contractul de proiectare a uneia dintre cele mai importante investiții medicale derulate vreodată în România: Centrul Integrat de Transplant de la Cluj. Contractul are o valoare de 15.600.000 lei fără TVA.

„Putem afirma, fără teama de a exagera, că este un moment adevărat istoric. Azi începe investiția prin care vom poziționa Clujul medical acolo unde îi este locul, pe harta puținelor centre de transplant mutiorgan din Europa. Centrul de la Cluj va fi unul al excelenței atât în ceea ce privește chirurgia și transplantul de organe, cât și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Semnarea contractului a avut loc la finalul unor etape de negociere cu câștigătorul concursului internațional de soluții, asocierea dintre firmele de arhitectură „Pinearq S.L.P.” din Spania și biroul de proiectare „Dico și Țigănaș” S.R.L.

Pe lângă o reducere a costurilor de proiectare și asigurarea unor servicii suplimentare, Consiliul Județean Cluj a obținut în urma negocierii contractului de proiectare și o scurtare a duratei de elaborare a documentațiilor, la 14 luni, restul de 46 de luni urmând a reprezenta perioada de acordare a asistenței tehnice.


Valoare investițiilor medicale estimată la cca. 90 de milioane de euro

„Proiectul Consiliului Județean Cluj are un caracter profund inovator, vizând realizarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu”, au mai adăugat reprezentanții consiliului.

Valoarea totală a acestei investiții medicale a fost estimată la cca. 90 de milioane de euro, Consiliul Județean Cluj înaintând deja Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a acestui mega-proiect în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin intermediul Planului Național de Relansare și Reziliență.


CITEȘTE ȘI:

Noul Spital Pediatric din Cluj are o finanțare de 50 de milioane de euro

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter