Sănătate

Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID19. Semnele timpurii ale bolii

Pacienții care experimentează mai mult de cinci dintre simptomele COVID19 în prima săptămână de la infectare se vor lupta mult timp cu boala.

Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID19. Semnele timpurii ale bolii Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID19. Semnele timpurii ale bolii

 

 


Pacienții care experimentează mai mult de cinci dintre simptomele COVID19 în prima săptămână de la infectare au mai multe șanse să se lupte mai mult timp cu boala, potrivit unui nou studiu.

 


Anumite simptome, precum oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri musculare, ar putea fi semne timpurii că pacientul nu s-ar recupera rapid. Pe lângă toate acestea, vârsta, sexul și indicele de masă corporală ar putea juca, de asemenea, un rol important.

Simptomele indică durata bolii

Pacienții care dezvoltă o formă de Covid19 ce durează mai multe săptămâni sau luni ar putea avea anumite simptome specifice la debutul infecției, care prevestesc că urmează o luptă prelungită cu virusul.


De asemenea, aceste persoane sunt greu de studiat deoarece deseori sunt detectați cu întârziere din cauza simptomelor anormale pentru debutul infecției. Unii dintre ei pot pur și simplu să nu raporteze aceste afecțiuni persistente, ceea ce face ca urmărirea evoluției bolii să fie și mai dificilă pentru cercetători.

98% dintre pacienți au resimțit oboseala

Studiul a examinat mai mult de 4.000 de pacienți din Suedia, Marea Britanie și SUA, cerându-le să înregistreze simptomele într-o aplicație. Aproximativ 20% au spus că nu s-au simțit mai bine după patru săptămâni - pragul la care cercetătorii consideră că este vorba de un covid de lungă durată. La opt săptămâni, aproximativ 190 de pacienți au raportat simptome persistente. Și până la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienți spun că nu și-au revenit încă.


Acest pacienți au experimentat mai mult de cinci simptome în prima săptămână de boală. Care sunt simptomele care prezic covidul pe termen lung? Oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri musculare.

„Știm că oboseala este o componentă uriașă așa că mă bucur foarte mult că cercetările lor au surprins acest lucru”, a declarat un medic neimplicat în studiu.


Vârsta, sexul și IMC în cazurile de Covid pe termen lung

De departe cel mai puternic predictor al unui caz de covid pe termen lung este vârsta. Astfel, 22% dintre pacienții cu vârsta de 70+ ani au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18-49 de ani.

Participanții cu un indice de masă corporală mai mare au fost, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta Covid de lungă durată.

Deși sexul nu a fost un predictor la fel de puternic al unui caz de covid de lungă durată, femeile din grupele de vârstă mai tânără s-au dovedit a fi mai susceptibile la acest timp de boală decât bărbații. 15% dintre femei au avut simptome pe termen lung, în vreme ce bărbații au prezentat astfel de simptome în proporție de 10%.

CITEȘTE ȘI:

S-au schimbat simptomele infecției cu COVID19. În ce mod debutează boala?

 

 

 

Ce este și cum se manifestă „coronavirusul de lungă durată”? Lista simptomelor pe care nu trebuie să le ignori

 

 

 

 

abonare newsletter