Sănătate

Clujul, EXEMPLU pentru întreaga țară! Niciun medic nu a părăsit lupta cu coronavirusul

În timp ce medicii din mai multe spitale din țară au demisionat, renunțând la lupta cu coronavirusul, cadrele medicale clujene au rămas pe poziții, în linia întâi.

Niciun medic din Cluj nu a părăsit lupta cu coronavirusul Niciun medic din Cluj nu a părăsit lupta cu coronavirusul

Spitalele din România s-a confruntat în timpul stării de urgență cu fenomenul demisiilor în sistem.  Mai multe cadre medicale au demisionat în plină pandemie de coronavirus pentru că nu se simțeau protejați și se temeau că-i vor infecta pe cei apropiați.

Medicii din unități medicale precum: Spitalul din Orăștie, Spitalul CFR Timișoara sau Spitalul Mioveni au abandonat lupta cu coronavirusul, au renunțat să ajute pacienții.


La Spitalul din Orăștie secția de terapie intensivă (ATI) a rămas fără personal medical. Singurul medic de terapie intensivă de acolo, cinci asistente și cinci infirmiere au demisionat.

10 asistente medicale şi trei infirmiere au demisionat, pe parcursul a două-trei zile, de la Spitalul CFR din Timişoara.


Toţi medicii de la spitalul din Mioveni, judeţul Argeş, inaugurat anul trecut, şi-au dat demisia când au aflat că trebuie să trateze pacienţi cu coronavirus.

CITEȘTE ȘI: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus. 3 sunt în Cluj

Dintre cele 1.700 de cadre medicale din județul Cluj, toate au rămas în linia întâi, fiind un exemplu pentru ceilalți.


„Mulțumesc în mod special întregului corp medical pentru cum s-au dedicat acestui fenomen nou cu care ne-am confruntat pentru prima dată și chiar dacă pentru mulți a existat un sentiment de nesiguranță, mai ales la început, nimeni nu a abandonat linia frontului și pentru asta vă mulțumesc în mod special. Spre deosebire de alte locuri din țară și din lume, la Cluj nimeni nu a plecat din linia frontului și asta spune totul despre prestația și calitatea cadrelor medicale”, a spus Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Medicii, asistentele și infirmierele din Cluj-Napoca și-au respectat pacienții și nu au renunțat.


„La Cluj nu am avut nici măcar o persoană din sistemul medical care să abandoneze. Este extrem de important și îmbucurător faptul că oamenii s-au dedicat să respecte jurămintele pe care le-au depus și pentru asta și pentru activitatea pe care au gestionat-o, merită tot respectul”, a adăugat Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

De asemenea, și medicii de familie, care, chiar dacă nu s-au aflat în prima linie a luptei cu coronavirusul, au ajutat mult în ceea ce privește prevenirea răspândirii infecției.


„Unitățile sanitare au fost cele care au implementat măsurile, mai ales în spitalele dedicate tratării pacienților cu COVID-19 și doresc să mulțumesc personalului medical din spitalele din județul Cluj, dar și medicilor de familie care au ajutat, făcând triajul telefonic și cel de la cabinete, care a ajutat să nu se sufoce unitățile medicale”, a spus Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică din Cluj-Napoca.

În data de 18 aprilie, numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus a fost de 1031, conform raportărilor primite de INSP din teritoriu.

Dintre acestea, 15 cadre medicale erau din județul Cluj.

CITEȘTE ȘI: Cât costă tratamentul unui bolnav de coronavirus și câte zile este ținut în spital

 

 

abonare newsletter