Sănătate

Horațiu Moldovan, secretar de stat: „Sunt raportate multe decese din cauza Covid la pacienți care mor din altă cauză”

Horațiu Moldovan, secretar de stat la Ministerului Sănătății, a dat de înțeles că numărul deceselor provocate de COVID-19 nu reflectă chiar realitatea.

horatiu-moldovan-secretar-de-stat-sunt-raportate-multe-decese-din-cauza-covid-la-pacienti-care-mor-din-alta-cauza

Multe dintre persoanele care au decedat în această perioadă din cauza virusului SARS-CoV-2 erau deja într-o stare gravă din cauza unor comorbidități preexinstențiale.

„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal... Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații - se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe„, a spus secretarul de stat.


Horațiu Moldovan este de părere că mulți dintre cei careu au decedat oricum s-ar fi stins din viață în următoarea perioadă din cauza altor probleme de sănătate.

„Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut - dar vor trebui să fie făcute la un moment dat - sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan.


Româia a depășit până la ora actuală cifra 800 în dreptul persoanelor care au murit din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19.

Ultimele Stiri
abonare newsletter