Sănătate

Arafat promite din nou elicopter SMURD. “Va fi operaţional în acest an”. Așa a zis și în 2014

Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a declarat luni, la Zalău, că elicopterul SMURD ce va deservi zona de Nord-Vest va fi operaţional în acest an, după finalizarea platformei de aterizare din cadrul heliportului de la Jibou.

Precizările şefului DSU au fost făcute în contextul în care stabilirea la Jibou a locaţiei pentru heliportul şi hangarul aferente elicopterul SMURD a avut loc la începutul anului 2014, iar de atunci şi până în prezent nu s-a reuşit operaţionalizarea lui.

În urmă cu doar câteva zile, un tragic accident de circulație petrecut în orașul sătmărean Negrești-Oaș a curmat viața unui copil de 13 ani, fiul unui cunoscut cuplu de antreprenori din Cluj-Napoca. În după-masa impactului teribil, mama copilului a lansat un apel pe Facebook, în care solicita un elicopter SMURD pentru a-l putea transporta pe fiul ei la Cluj-Napoca. Din păcate, viața băiatului nu a mai putut fi salvată, acesta decedând la scurt timp din cauza rănilor grave suferite.


Raed Arafat a precizat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că există acum fonduri alocate pentru realizarea platformei de aterizare a elicopterului, singura care mai trebuie construită pentru investiţia aferentă heliportului.

„Dacă se face platforma, şi am înţeles că [...] în două-trei luni de finalizează totul, dacă e aşa, anul acesta vom activa şi elicopterul în judeţul Sălaj, care va deservi zona de Nord-Vest. [...] Eu cred că în cursul acestui an, dacă totul merge bine, vom reuşi să operaţionalizăm punctul. Banii înţeleg că sunt alocaţi, deci de aici nu mai avem probleme care să ne oprească”, a subliniat Arafat.


Întârzierile în realizarea investiţiei de la Jibou au fost date de faptul că terenul aferent a trebuit să fie trecut din administrarea pompierilor în cea a Consiliului Judeţean, care a realizat în prima fază heliportul, dar fără platforma de aterizare. În plus, Raed Arafat a precizat că a fost o problemă şi cu piloţii, după accidentul mortal de elicopter din Moldova, în care s-a pierdut un echipaj. Elicopterul de terapie intensivă, a cărui valoare se ridică la peste cinci milioane de euro, va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud.

Ultimele Stiri
abonare newsletter