Actualitate

Durere sfâșietoare într-o familie clujeană. Copilul lor a murit în așteptarea unui elicopter SMURD, promis de ani buni, dar care nu vine

Un tragic accident de circulație petrecut în orașul sătmărean Negrești-Oaș a curmat viața unui copil de 13 ani, fiul unui cunoscut cuplu de antreprenori din Cluj-Napoca.

Cumplitul eveniment s-a produs sâmbătă, 23 martie, în jurul orei 16.00, pe DN 19, pe str. Victoriei, din orașul Negrești-Oaș. În urma cercetării la fața locului, polițiștii rutieri au constatat faptul că un bărbat de 54 ani, din localitatea Mironeasa, județul Iași, conducând ansamblul de vehicule compus din cap tractor marca și semiremorcă, a accidentat copilul din Cluj-Napoca care circulase cu bicicleta în aceeași direcție de mers, s-a angajat la efectuarea unui viraj la stânga, din păcate fără să se asigure corespunzător, potrivit IPJ Satu Mare.

Băiatul era nimeni altul decât fiul Dianei Calfa și al lui Nagy Zoltán, cunoscuți antreprenori în Cluj-Napoca, implicați în afaceri în domeniul imobiliar și amenajări interioare. În după-masa impactului teribil, mama copilului a lansat un apel pe Facebook, în care solicita un elicopter SMURD pentru a-l putea transporta pe fiul ei la Cluj-Napoca. „Băiatul meu, David e la terapie intensivă la Negrești la spital (acum a avut accident). Îmi trebuie elicopter SMURD să îl aducă la Cluj! HELP!!!!!”, se arăta în postarea Dianei Calfa. Din păcate, viața băiatului nu a mai putut fi salvată, acesta decedând la scurt timp din cauza rănilor grave suferite.


Apel după un elicopter care nu „răspunde” de ani buni

În urma decesului lui David, a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, pentru a se stabili împrejurările exacte în care s-a produs accidentul rutier. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. Rămâne însă și problema elicopterului SMURD, promis de ani buni de Raed Arafat, dar care încă nu a ajuns în regiunea de nord-vest.

Un elicopter SMURD care va deservi regiunea va fi amplasat la Jibou, acesta urmând să sosească cel mai probabil în luna aprilie, anunța în martie 2014, într-o conferință de presă la Zalău, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Acesta adăugase că s-a ales județul Sălaj în detrimentul județului Cluj pentru ca zona de acoperire a elicopterului să nu se suprapună cu cea a aparatului din Mureș. Responsabilitatea operării pe linie medicală urma să revină însă Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, răspunzătoare de organizarea activității medicale și de elicopter în cadrul SMURD-ului.


În ianuarie 2015, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan îl critica în termeni duri pe Raed Arafat pentru că a decis să mute elicopterul SMURD de la Cluj la Jibou. Acesta spunea că „Raed Arafat urăşte Clujul” pentru că fostul primar, Gheorghe Funar i-a pus „beţe în roate pe vremea când încerca să pună bazele SMURD în municipiu”. Arafat se scuza atunci, spunând că „se lucrează pe anumite cercuri de intervenție ca să se ajungă să se acopere țara egal” și că s-a ales locația pentru ca aparatul să fie „complementar elicopterului de la Târgu Mureș, nu să-l anihileze”.

Heliport pentru un elicopter inexistent

În august 2017, Primăria Cluj-Napoca şi ISU Cluj anunțau construirea unui heliport pe amplasamentului unei parcări din zona centrală a oraşului, situată în imediata vecinătate a primăriei. Primarul Emil Boc preciza că municipalitatea clujeană va suporta costurile necesare amenajării heliportului. Doar că anii au trecut, iar elicopterul a întârziat să mai vină.


În luna noiembrie a anului trecut, europarlamentarul Daniel Buda o acuza pe Ministrul de Interne, Carmen Dan, că întârzie soluționarea heliportului de la Jibou, promis încă din 2014 de Raed Arafat. Acesta nu deține pistă de aterizare, iar elicopterul SMURD alocat Sălajului ar urma să ajungă la casat din pricina întârzierii. Din păcate, momentan, elicopterul de la Târgu-Mureș trebuie să acopere o zonă mult prea mare, care cuprinde județele Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureş, Sălaj, Braşov, Sibiu, Covasna, Maramureş, Harghita și Bihor.

„Vorbim despre cazurile grave, oameni a căror viață atârnă de un fir de ață și pentru care transportul rapid de la o unitate spitalicească fără dotările necesare la o clinică de specialitate înseamnă o șansă la viață”, spunea atunci Daniel Buda. Cazuri precum cel al lui David, unde elicopterul SMURD, cerut cu disperare, nu a mai ajuns.


Rămas bun cu un zâmbet

„Înmormântarea va avea loc miercuri, la cimitirul din Mănăștur, la ora 12:00. Cei apropiați, care vor să își ia rămas bun în liniște de la el, îl pot găsi pe David, împreună cu noi, mâine (n.red. azi), la ora 15:00, la Capela cimitirului. Vă rog să veniți cu un zâmbet (David nu a suportat tristețea), plini de iubire (a avut un suflet mare și plin de iubire), fiți cool (era în această etapă de viață) și purtați ceva verde (era culoarea lui preferată)”, este mesajul dureros al Dianei Calfa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter