Sănătate

Geneticienii au făcut un pas important în tratamentul sindromului Down

Geneticieni de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Massachusetts au anunţat că au reuşit să "dezactiveze" cromozomul care provoacă simptomele bolnavilor de sindromul Down, din celulele umane, în condiţii de laborator.

Cercetătorii au facut un pas important în direcţia obţinerii unui tratament împotriva maladiilor genetice provocate de existenţa unui cromozom suplimentar în genom, conform BBC.


Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei Nature, poate duce la apariţia unor noi tratamente eficiente împotriva sindromului Down.

Oamenii se nasc cu 23 de perechi de cromozomi, inclusiv cei doi cromozomi sexuali, existând astfel, în total 46 de cromozomi în fiecare celulă. Persoanele cu sindromul Down au trei copii ale cromozomului 21 şi nu două cum este normal. Acest cromozom în plus provoacă o serie de simptome cum ar fi dificultăţi de învăţare, îmbolnăviri de Alzheimer încă de la vârste tinere, şi reprezintă un risc crescut de afecţiuni ale sistemului cardiovascular.

Cercetătorii americani au demonstrat că această abordare este posibilă, dar va mai fi nevoie de trecerea mai multor zeci de ani, probabil, până la aplicarea ei practică.
 


 

abonare newsletter