Sănătate

Spitalele clujene primesc bani prin PNRR. Se fac investiții pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale.

Spitalele clujene primesc bani pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Investiții pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale, la Spitalul de Boli Infecțioase și alte două spitale din Cluj / Foto: monitorulcj.ro Investiții pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale, la Spitalul de Boli Infecțioase și alte două spitale din Cluj / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Contractele de finanțare prin PNRR, destinate achiziției de echipamente de înaltă tehnologie pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele clujene, au fost semnate de către șeful Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, și  ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,  anunță CJ Cluj.

 


Spitalele care vor beneficia de aceste investiții din bani europeni sunt Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Urgență pentru Copii. Valoarea totală a celor trei proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de 11 milioane de lei (11.741.486,8 lei, cu TVA inclus). 

CITEȘTE ȘI:
39,2 mil. de euro, finanțare din PNRR pentru Spitalul Regional de Neurochirurgie. „Prestigiul școlii de Neurochirurgie din Cluj face din acest obiectiv un centru de importanță națională”

 


„Ceea ce ne dorim este să oferim un plus de siguranță pacienților clujeni, motiv pentru care aceste proiecte europene câștigate de noi reprezintă un nou pas înainte pentru sectorul medical clujean. Banii europeni pe care am reușit să îi atragem vor fi utilizați în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale, precum și pentru asigurarea unui act medical de înaltă calitate”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj. 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj / Foto: Alin Tișe - Facebook

Pe ce vor fi cheltuiți banii?

Printre dotările ce urmează a fi achiziționate pentru cele trei spitale se numără:
- 235 de sisteme digitalizate de monitorizare a igienei mâinilor, 
- 26 de sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, 
- un sistem de prelevare aerofloră, 
- 8.400 de seturi de oxigenoterapie cu umidificator și cu adaptor inclus, 
- un sistem UV pentru testarea dezinfecției mâinilor, 
- un sistem UV pentru testarea dezinfecției suprafețelor.


CITEȘTE ȘI:
Tăierea banilor de la sănătate din PNRR, „o crimă pentru sistemul sanitar”. Alin Tișe: „Guvernul trebuia să înlocuiască proiectele neviabile cu spitalele Clujului”

 

De asemenea, mai sunt propuse spre achiziționare un sistem automat de identificare microbiană prin spectrometrie de masă, 50 de sisteme de decontaminare/tratare a aerului din încăperi, patru sisteme cu abur și dezinfectant pentru decontaminare și dezinfecție rapidă de nivel înalt a suprafețelor greu accesibile, în prezența umană, un echipament de evidențiere a încărcăturii microbiologice pe suprafețe și un echipament de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Cum văd parlamentarii clujeni „renegocierea” PNRR

Guvernul nu are nevoie de spitale noi din PNRR. A tăiat o finanțare de 740 mil. € pentru sistemul sanitar

Ultimele Stiri
abonare newsletter