Sănătate

O nouă maternitate în Cluj-Napoca! Boc și Tișe „își dau mâna” pentru construirea unui nou spital la insistențele USR?

Clujul ar putea avea încă o maternitate, pe lângă cele două maternități, Ginecologie 1 și Clinica „Dominic Stanca”, care își desfășoară activitatea în clădiri construite în urmă cu mai bine de un secol.

sursă foto Pixabay sursă foto Pixabay

 

Consilierul județean Mihai Iepure și consilierul local Adriana Cristian, ambii de la USR, au inițiat un proiect de hotărâre în vederea realizării unei noi maternități în Cluj-Napoca. 


În primă fază, proiectul prevede semnarea unui protocol de colaborare de către Emil Boc și Alin Tișe. Protocolul a urma să fie valabil 10 ani.

„O nouă maternitate construită de la zero va permite inclusiv amenajarea acesteia pentru a asigura, dacă din punct de vedere medical este posibil, condiții propice pentru o naștere blândă, cu dotări specifice pentru a asigura confortul mamei pe perioada travaliului și a nașterii permițând totodată tatălui să asiste la tot acest proces, transformând nașterea într-un eveniment în familie, asigurându-se astfel suportul emoțional necesar. Deși proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj este în prezent în desfășurare, acesta include în cadrul Centrului pentru mamă și copil un număr de 108 paturi, distribuite între compartimentele  de Ginecologie/obstetrică, Pediatrie și chirurgie pediatrică, Unitatea de Terapie Intensivă Pediatrică și Neonatologie, secție căreia îi sunt alocate doar 12 paturi . Așadar, în acest spital nu vor putea fi rezolvate toate cazurile de nașteri de mare complexitate din Cluj-Napoca și regiune, locurile fiind insuficiente, astfel încât este necesară și oportună construcția unei noi maternități, care să corespundă standardelor de siguranță a pacienților specifice anului 2023”, spun cei de la USR.


Potrivit parteneriatului, Consiliul Județean și Primăria vor identifica o locație adecvată și vor construe o maternitate „modernă” care să deservească atât pacienții din municipiul Cluj-Napoca, cât și cei din județul Cluj și regiune.

Cât ar costa studiul de fezabilitate

USR propune inclusiv alocarea unor sume pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru noua maternitate, banii necesari pentru acest studiu fiind de la bugetul local, integral sau parțial cofinanțat din bugetul Consiliului Județean Cluj. 


„Suma estimată ca fiind necesară pentru realizarea studiului de fezabilitate este de circa 8.330 mii lei aferentă unui studiu de fezabilitate”, se arată în proiectul de hotărâre.

„Cele două maternități din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea în clădiri care au fost construite în urmă cu mai mult de 100 de ani, în care, deși s-au efectuat unele renovări, este dificilă respectarea circuitelor funcționale, aspect ce împietează asupra bunei desfășurări a actului medical de înaltă performanță crescând astfel riscul apariției infecțiilor asociate asistenței medicale. Atât riscul, cât și producerea efectivă a infecțiilor sunt apte să genereze traume atât pacienților, cât și  personalului medical care își desfășoară activitatea în aceste spitale”, spun inițiatorii proiectului.


Aceștia mai arată că, potrivit rapoartelor anuale ale Institutului Național de Statistică trendul nașterilor în Cluj este unul crescător, iar presiunea  asupra sistemului medical este în continuă creștere. 

Infrastructura actuală

Clinica Neonatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca este o maternitate de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi nou-născuţii cu risc major. Astfel, în acest spital se tratează toate cazurile grave din regiune. Aceasta își desfășoară activitatea într-o clădire veche, construită în anul 1898 .


Secția dispune de 45 paturi, din care: compartiment terapie intensivă - 10 paturi; compartiment prematuri - 15 paturi; rooming-in - 20 paturi1.

În cadrul aceleiași clădiri își desfășoară activitatea și Clinica Obstetrică Ginecologie I  din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență aceasta având un număr de 60 de paturi, din care 20 în cadrul Compartimentului de medicină materno-fetală(diagnostic prenatal) și 10 paturi în Compartimentul tratamentul infertilității și reproducere umană asistată (fertilizare in vitro). La acestea se adaugă un număr de 25 de paturi la Secția clinică obstetrică-ginecologie II și 10 paturi la Compartiment ATI-obstetrică-ginecologie1.

Clinica Obstetrică-Ginecologie ,,Dominic Stanca” a fost înființată după primul război mondial, în data de 9 mai 1919. În prezent, în cadrul Clinicii Obstetrică Ginecologie „Dominic Stanca” funcționează Secția Obstetrică-Ginecologie III, Compartimentul Anestezie Terapie Intensivă, precum și Secția Neonatologie II1.

În Secția Obstetrică-Ginecologie III sunt disponibile 75 de paturi dispuse în 22 de saloane, Compartimentul ATI cuprinde 3 saloane, însumând un număr total de 12 paturi.

Secția Clinică Neonatologie II face parte din structura Clinicii Dominic Stanca.

Secția cuprinde 30 paturi în sistem rooming-in și 8 paturi în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală. În cadrul acestui serviciu sunt îngrijiți anual peste 3000 de nou-născuți. În Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală sunt îngrijiți anual 350-400 de nou-născuți, dintre care peste 50 de nou-născuti cu vârsta de gestație mai mică sau egală cu 32 săptămâni și greutatea la naștere între 500 – 1500g, născuți în cilinica  Clinica Obstetrică Ginecologie ,,Dominic Stanca”  sau transferați din alte maternități.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Unde ar urma să se construiască o nouă maternitate? Boc: „Încercăm lângă Spitalul Pediatric Monobloc”

O nouă maternitate în Borhanci? Boc şi Tişe pregătesc un institut „Mama şi copilul”

10 nou-născuți, infectați în maternitate cu CORONAVIRUS. Testele mamelor sunt NEGATIVE

Ultimele Stiri
abonare newsletter