Administrație

Unde ar urma să se construiască o nouă maternitate? Boc: „Încercăm lângă Spitalul Pediatric Monobloc”

O nouă maternitate ar urma să se construiască lângă Spitalul Pediatric Monobloc. Construirea unui nou spital de acest fel a devenit extrem de necesară în special după moartea celor patru bebeluși, în condiții suspecte, la Ginecologie 1.

O nouă maternitate ar urma să se construiască lângă Spitalul Pediatric Monobloc / Foto: depositphotos.com O nouă maternitate ar urma să se construiască lângă Spitalul Pediatric Monobloc / Foto: depositphotos.com

 

 


Autoritățile au în vedere construirea unei noi maternități la Cluj-Napoca. Aceasta ar urma să fie realizată lângă Spitalul Pediatric Monobloc, în Borhanci:

 


„Este o proiecție ca lângă Spitalul Monobloc de Copii să se gândească construcția unei noi maternități. Cam acolo am ajuns cu concluziile, împreună cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cu analiza specialiștilor. Acolo e avută în vedere o asemenea construcție.

Citește monitorulcj.ro și pe Google News


Dar, deocamdată, prioritățile sunt cele legate de implementarea proiectelor care astăzi sunt făcute de Consiliul Județean și sunt gata de implementare: Centrul Integrat de Transplant și Spitalul Monobloc. Sunt două proiecte avansate. Plus, pe care-l facem împreună cu Ministerul Sănătății, Spitalul Regional de Urgență. Noi ne dăm peste cap ca centura metropolitană să fie gata, astfel încât Spitalul Regional de Urgență să aibă toate accesele asigurate, înspre și dinspre el - spre Cluj-Napoca și spre zona metropolitană”, a declarat Emil Boc într-o intervenție la o emisiune radio.

Ideea construirii unei noi maternităţi aparţine consilierilor locali de la USR Cluj.


Patru bebeluși morți la Ginecologie 1

Patru bebeluși au murit în luna octombrie la Ginecologie 1 în Cluj-Napoca, în condiții suspecte. Părinţii au susţinut că bebelușii lor au murit din cauza unor infecții spitalicești la scurt timp după naștere.

După ce părinții bebelușilor morți au susținut o conferință în fața Spitalului Județean, conducerea instituției a revenit cu clarificări, la solicitarea redacției monitorulcj.ro, privind decesele nou-născuților. Din rezultatele unei anchete, pornite de Ministerul Sănătății, un singur caz de infecție a fost identificat, iar acesta nu a fost precizat în documente ca fiind „cauza decesului”, potrivit SCJU. Despre alte două cazuri, conducerea spitalului susține că nu au fost identificate infecții spitalicești.


Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii un raport în cazul infecțiilor intraspitalicești, după decesele bebelușilor din Cluj, dar și ale vârstnicilor din Târgu Mureș.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a anunțat într-un comunicat, la sfârșitul lunii octombrie, că rămâne „pe deplin responsabil şi implicat” pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM), menţionându-se că a elaborat acte normative necesare, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice şi face demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele, însă este nevoie de „o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”.

Construirea unei noi maternități, un subiect „discutat de ani buni”

Consilierul local USR Alexandra Oană a vorbit despre situația bebelușilor morți în luna octombrie și a evidențiat faptul că în Cluj-Napoca nu există o maternitate unde mamele „să nască în condiții decente, fără risc de infecții”:

„Un alt lucru care mi se pare inacceptabil e că în 2022, în Cluj-Napoca, viitoarele mame nu au o maternitate unde să nască în condiții decente, fără risc de infecții și cu cea mai bună îngrijire posibilă pentru copil și mamă. La GINE 1 nu s-a putut face o simplă cultură de sânge pentru unul dintre bebeluși decedați, întrucât spitalul nu dispune de recipiente pentru hemocultură, iar GINE 2 e construit pe locația unui fost grajd. Acesta este respectul pe care orașul acesta îl are față de femei și copii? Atâta putem face pentru mame și nou-născuți într-unul din momentele în care sunt cel mai vulnerabili, adică atunci când copiii vin pe lume?”, a scris Oană.

Urgența unei noi maternități în Cluj-Napoca este un subiect pe care USR l-a adus în discuție „deja de ani buni”, spune Alexandra Oană:

„Emanuel Ungureanu a pus pe agendă subiectul vorbind despre condițiile improprii de la spitalul Stanca, iar colegii mei Adriana Cristian și Mihai Iepure au continuat să solicite inițierea demersurilor pentru construirea unei maternități noi, în care copiii să beneficieze de cel mai bun start în viață. Dacă nici acum nu înțelegem că așa nu se mai poate continua, atunci nu știu ce ne-ar putea determina să o facem.”

În luna februarie 2022, 15 amendamente ale USR PLUS au fost acceptate în bugetul local Cluj-Napoca. Între acestea se numără și un „studiu de oportunitate pentru o maternitate nouă”, însă de la Primărie nu s-a mai auzit nimic despre acest studiu și rezultatele lui.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Protest vineri în Piața Unirii: „Aprindem lumânări pentru bebelușii morți din cauza infecțiilor de la maternitatea din Cluj”

O nouă maternitate în Borhanci? Boc şi Tişe pregătesc un institut „Mama şi copilul”

Ultimele Stiri
abonare newsletter