Sănătate

Testare gratuită pentru boli respiratorii, de inimă, oftalmologice și ORL, pentru locuitorii din Cluj-Napoca. Inițiativă UMF

UMF Cluj și autoritățile locale organizează campania „Sănătatea ta, prioritatea noastră”. Prin aceasta, locuitorii din Cluj-Napoca pot beneficia de screening gratuit pentru boli respiratorii, de inimă sau din sfera ORL și oftalmologică.

Consultații gratuite / Foto: depositphotos.com Consultații gratuite / Foto: depositphotos.com

 

 


Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca organizează o campanie de depistare a anumitor patologii din sfera respiratorie, cardiovasculară, ORL și oftalmologică, intitulată „Sănătatea ta, prioritatea noastră”.

 


Campania va avea loc în data de 19 martie 2023, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, clădirea Casino Centrul de Cultură Urbană, în intervalul orar 11:00 - 18:00.

Diagnosticarea precoce a bolilor cronice, de o importanță majoră

Inițiativa aparține colectivului de medici rezidenți din specialitățile pneumologie, cardiologie, ORL și oftalmologie, alături de cadrele didactice coordonatoare de rezidențiat din cadrul UMF Cluj-Napoca. 


Acest proiect are ca scop sublinierea importanței diagnosticării precoce a bolilor cronice respiratorii, de inimă, ORL și oftalmologice, cu posibilele implicații și riscuri în afectarea stării de sănătate și implicit a calității vieții populației adulte din Cluj-Napoca.

Testarea este gratuită, fără proceduri invazive, fiind efectuată de către medicii rezidenți implicați în derularea programului. Ne dorim ca pe viitor pacientul să ajungă din timp la medicul specialist, deoarece în spatele unor simptome respiratorii/cardiace, din sfera ORL sau oftalmologice se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viața în pericol. Persoanele depistate în cadrul campaniei cu diverse probleme de sănătate, vor fi îndrumate către cabinetele de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului exact și instituirii cât mai precoce a unui tratament adecvat”, transmite prof. dr. Doina-Adina Todea, medic primar pneumolog și coordonatoarea campaniei.


Obiectivele campaniei

Grupul țintă este reprezentat de populația adultă de peste 18 ani din municipiul Cluj-Napoca. Aceștia, prin informațiile primite, vor fi:

  • mult mai bine instruiți despre ce înseamnă o boală cronică și riscurile acesteia în lipsa prezentării la medicul specialist sau în  lipsa unui tratament de specialitate;
  • îndrumați să se prezinte în serviciile medicale specializate în stadii incipiente ale bolilor cronice, astfel încât se vor preveni complicațiile și spitalizările îndelungate, diminuându-se astfel povara economică a serviciilor medicale.

Campania are două arii de interes: 


  •  una de informare cu privire la depistarea, diagnosticul și tratamentul bolilor cronice ale populației prin utilizarea de materiale informative;
  •  și o alta de monitorizare, prin testări gratuite pentru fiecare specialitate.

La fiecare sferă se fac următoarele:

  • PNEUMOLOGIE: determinarea volumelor pulmonare prin spirometrie, măsurarea nivelului de monoxid de carbon în aerul exhalat la fumători/nefumători, chestionare referitoare la gradul de dependență de nicotinică Fagerstrom, de somnolență diurnă  în sindromul de apnee (scala de somnolență Epworth, STOP BANG), gradul de dispnee (scala mMRC și chestionarul CAT, chestionarul ACT).
  • CARDIOLOGIE: determinarea tensiunii arteriale, completare chestionare de screening patologie cardiacă. 
  • ORL: efectuarea de otoscopie, acumetrie instrumentară și rinoscopie anterioară.
  • OFTALMOLOGIE: testarea  acuității vizuale cu ajutorul testului Snellen, identificarea viciilor de refracție cu ajutorul autorefractometrului și corectarea acestora cu ajutorul lentilelor, măsurarea tensiunilor intraoculare, oftalmoscopia directă, oftalmoscopia indirectă.
Afiș screening gratuit / Foto: UMF Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Un laborator de la UMF Cluj va depista 32 de boli rare la nou-născuți. Specialist: „Lipsa de diagnostic duce la deces sau o tragedie”

UMF Cluj susține inițiativa de înființare a unei rețele naționale de spitale universitare

abonare newsletter