Sănătate

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj înregistrează zeci de cazuri de afecțiuni respiratorii și gripă pe zi

În județul Cluj au fost semnalate peste 300 de cazuri de gripă, într-o singură săptămână, potrivit ultimei raportări a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Zeci de cazuri de gripă înregistrate în Cluj/ captură foto: SCBI Cluj-Napoca Consiliul Județean Cluj Facebook.com Zeci de cazuri de gripă înregistrate în Cluj/ captură foto: SCBI Cluj-Napoca Consiliul Județean Cluj Facebook.com

 

 


Zeci de persoane cu infecții respiratorii și gripă solicită asistență medicală în fiecare zi la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Starea de alertă epidemică din România se menține, însă medicii se așteaptă la un trend descrescător pentru perioada următoare.

 


Numărul cazurilor de gripă, de zece ori mai mare decât în ianuarie 2019

Media zilnică a persoanelor care ajung la camera de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj-Napoca este de aproximativ 60 pacienti, din care 50 cu afecțiuni respiratorii/gripă, informează reprezentanții unității medicale la solicitarea monitorulcj.ro

De altfel, comparativ cu ianuarie 2019, a crescut de 4 ori numărul persoanelor cu infecții de tract respirator superior și pneumonie, și de 10 ori numărul persoanelor cu gripă și viroză cu alură gripală.


„Din punct de vedere epidemiologic, creșterea numărului de afecțiuni respiratorii este previzibilă și caracterizează sezonul rece în zonele cu climă temperată, precum România”, semnalează dr. Irina Filipescu.

Monitorizarea afecțiunilor respiratorii și a cazurilor de gripă

Zilnic, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj operează internări și raportează la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj și Ministerului Sănătății situația pacienților internați în cadrul unității medicale (secții și Terapie Intensivă) și investigați în centrul de evaluare.


SCBI beneficiază de 192 de paturi pentru spitalizare continuă pentru patologie infectioasă atât respiratorie, cât și non respiratorie, dar și servicii în regim de spitalizare de zi.

Pacienții care se adresează Spitalului Clinic de Boli Infecțioase beneficiază de:


  • consultație, în cabinet de boli infecțioase, cu bilet de trimitere,
  • consultație, în camera de gardă, în urgență,
  • servicii de spitalizare de zi pentru investigatii și tratament.

Activitatea spitalicească este asigurată în structura principală situată pe strada Iuliu Moldovan nr. 23 și cuprinde: -

  • camera de gardă, 
  • 6 secții de boli infecțioase pentru adulți, 
  • o secție pentru copii și un compartiment de Terapie Intensivă cu un total de 192 de paturi.

Pe lângă serviciile de spitalizare continuă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj oferă și servicii de Spitalizare de zi în spații separate de spitalizare continuă, pentru patologia bolilor infecțioase, cu monitorizarea în dinamică a parametrilor clinico-biologici prin cele mai noi și performante tehnici de laborator și scheme terapeutice oferite în timp util în conformitate cu traseul pacientului și algoritmii diagnostici efectuate cu bilet de trimitere de la medicul de familie, dar și consultații de urgență în camera de gardă.

Cel mai complex Ambulatoriu din România

În regim de spitalizare de zi își desfășoară activitatea și Centrul pentru Diagnosticul și Tratamentul Bolii Lyme care asigură evaluarea și terapia pacienților cu Borrelioză, urmând o conduită diagnostică și terapeutică conform indicațiilor ghidurilor, cu ajutorul unei echipe multidisciplinare.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din România, având o structură organizatorică care cuprinde 21 de specialități clinice medicale pentru adulți, 13 specialități clinice medicale pentru copii precum și 4 laboratoare

  • Laboratorul de recuperare, medicină fizică și balneologie pentru adulți și copii, 
  • Laboratorul de explorări funcționale, 
  • Laboratorul de endoscopie, 
  • Laboratorul de radiologie și imagistică medicală, precum și Punctul de recoltări probe biologice al Laboratorului de Analize Medicale din cadrul spitalului.

Pacienții vor regăsi în Ambulatoriul de pe strada Moților nr. 19, expertiză și îndrumare medicală în următoarele specialități: 

  • pentru adulți: medicină internă, cardiologie, obstetrică-ginecologie, reumatologie, endocrinologie, ortopedie și traumatologie, chirurgie generală, chirurgie vasculară, urologie, ORL, recuperare medicină fizică și balneologie, neurologie, oftalmologie, dermato-venerologie, psihiatrie, gastroenterologie, alergologie, hematologie, pneumologie, audiologie, psihologie.
  • pentru copii: pediatrie, cardiologie, chirurgie și ortopedie pediatrică, ORL, oftalmologie, neurologie pediatrică, psihiatrie pediatrică, dermato-venerologie, ginecologie pediatrică, recuperare medicină fizică și balneologie, psihologie și psihoterapie, logopedie, audiologie.

Epidemia de gripă, trend descrescător

În prezent, programul de vizită în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este suspendat, conform ORD MS 3670/2022 și a deciziei DSP 8/10.01, prin care s-a decis suspendarea vizitelor la pacienții internati în SCBI Cluj-Napoca. 

În ultima săptămână au fost raportate puțin peste 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, faţă de 140.000 câte erau înregistrate cu o săptămână în urmă.

Autoritățile în domeniu semnalează că tendința cazurilor de gripă este într-o ușoară scădere, iar în perioada următoare trendul se va accentua.

„Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea   situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm”, a declarat, duminică seară, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, citat de g4media.ro

La începutul lui ianuarie 2023, Guvernul anunța starea de alertă epidemică în România din cauza numărului mare de infecții respiratorii și a cazurilor de gripă. 

CITEȘTE ȘI:

Clujul are peste 300 cazuri de gripă. În România sunt 103.210 cazuri de pneumonii, gripă și alte infecții respiratorii

Alertă epidemică de gripă în România! Rafila: „Vârful infecțiilor, atins între 15 ianuarie -10 februarie”

Unele spitale din țară suspendă accesul vizitatorilor, din cauza numărului mare de infecții respiratorii

Ultimele Stiri
abonare newsletter