Sănătate

Crenvurști retrași de URGENȚĂ din zeci de magazine din Cluj! A fost depistată o bacterie extrem de periculoasă

Zeci de magazine din Cluj și sute din țară au fost nevoite să retragă de urgență crenvurști de pe raft, din cauza infecției cu o bacterie periculoasă, care poate afecta grav organismul.

Crenvurști retrași de URGENȚĂ din zeci de magazine din Cluj / Foto: wikipedia.ro Crenvurști retrași de URGENȚĂ din zeci de magazine din Cluj / Foto: wikipedia.ro

 

 


Mai multe magazine din România, inclusiv Cluj, au fost notificate de furnizorul SC Nordic Import Export CO SRL să inițieze retragerea de la comercializare și de la clienți câteva tipuri de crenvurști „Wudy”, potrivit ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

 


Această decizie a fost luată ca urmare a detectării bacteriei Listeria Monocytogenes, ca măsură de precauție retrăgându-se în mod voluntar toate loturile de crenvurști WUDY din toate punctele de vânzare din România pentru loturile și sortimentele menționate mai jos:

În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, se recomandă să nu le consumați și să le returnați în magazin pentru a primi contravaloarea lor.


S-au retras de urgență crenvurștii infectați din magazinele:

  • Metro (Vezi AICI lista magazinelor), 
  • Cora (Vezi AICI lista magazinelor), 
  • Selgros (Vezi AICI lista magazinelor), 
  • Carrefour (Vezi AICI lista magazinelor),
  • Profi (Vezi AICI lista magazinelor),
  • Auchan (Vezi AICI lista magazinelor).

Cele mai multe magazine din județul Cluj care au retras acest produs de la comercializare sunt magazinele Profi, care sunt zeci la număr.


Bacteria Listeria monocytogenes și efectele sale

Potrivit unui site de specialitate, bacteria Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitiva, ce cauzeaza listerioza și este capabilă să supravietuiască în prezența sau absența oxigenului.

Aceasta se poate dezvolta și reproduce în interiorul celulelor gazdă și e unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent (cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioza alimentară).


Această bacterie este foarte periculoasă și poate infecta creierul, membranele măduvei spinării sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate.

Complicațiile listeriozei sunt reprezentate de septicemie, endocardită sau meningoencefalită, iar această afecțiune poate afecta orice organ, pe cale limfatică sau hematogenă.

CITEȘTE ȘI:

Creveți, retrași de urgență din mai multe magazine din Cluj! Conțin o bacterie care provoacă infecții grave

Chips-uri din porumb, retrase de urgență din Auchan Cluj! Conțin ingrediente toxice

Ultimele Stiri
abonare newsletter