Sănătate

Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă: „Virusul va circula mai repede și va afecta mult copiii”

Medicii se așteaptă în acest an la un sezon de gripă greu, care ar afecta mai mult copiii. În grupele de risc intră toți copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani.

Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă care va afecta mult copiii / Foto: pixabay.com Medicii se așteaptă la un sezon greu de gripă care va afecta mult copiii / Foto: pixabay.com

 

 


Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat vineri că se aşteaptă la un „sezon greu” de gripă.

 


Medicul a precizat că virusul gripal urmează să circule mai repede şi să afecteze mult copiii.

„Ne aşteptăm la un sezon greu de gripă. Urmărind datele raportate cu privire la cazurile de gripă din emisfera sudică, pe perioada lor de iarnă se poate spune că sunt multe cazuri mai ales la copii care au fost mai grave decât de obicei, mai numeroase şi care au apărut mult mai repede decât se aşteptau. Aşa încât ne aşteptăm şi noi ca virusul gripal să circule mai repede şi să afecteze mult copiii. De asta este bine să fim pregătiţi”, a declarat, pentru agerpres.ro, medicul.


Pacienții, deja programați la vaccinul antigripal

Ea a spus că este primul an în care se primeşte vaccinul antigripal la timp. Sandra Alexiu a afirmat că pacienţii au început să fie deja programaţi, având în vedere că vaccinul a ajuns mai repede la medicii de familie.

„Am început să programăm pacienţii, ştiind că vaccinul gripal a venit mai devreme. Practic, de luni personal voi începe vaccinarea pacienţilor aflaţi la risc. Vaccinul gripal se recomandă la mai multe grupe de risc pentru care statul asigură aceste doze gratuite. Pacienţii care nu sunt în grupa de risc vor procura aceste vaccin din farmacii, cumpărând fie vaccinul care se administrează intramuscular pentru copii începând cu vârsta de şase luni şi până la bătrâneţe, fie vaccinul care se administrează intranazal care este disponibil doar pentru copii - până la 18 ani. (...) Pentru persoanele aflate în grupa de risc sunt asigurate dozele de la Ministerul Sănătăţii primite prin DSP”, a arătat medicul.


Toți copiii de 6 luni - 5 ani, în grupele de risc

Sandra Alexiu a spus că din grupele de risc fac parte toţi copiii între şase luni şi cinci ani, copiii peste vârsta de şase luni şi adulţii şi vârstnicii care au patologii cronice şi care sunt predispuşi la a face forme grave de gripă şi aici este vorba de boli respiratorii, boli de inimă, pacienţii care au diverse simptome de imunodeficienţe, pacienţii cu forme de cancer sau leucemii, diabet zaharat, obezitate.

Potrivit medicului, o altă grupă de risc o reprezintă toţi pacienţii în vârstă de peste 65 de ani, personalul medico-sanitar medici şi asistenţi, infirmieri care lucrează în unităţi sanitare, fie în spitale, fie în ambulatorii sau cabinete de medici de familie, cămine de persoane instituţionalizate.


„Poate cea mai importantă grupă de risc pentru care avertizăm în fiecare an şi care este predispusă la formele cele mai grave de gripă sunt gravidele”, a susţinut Sandra Alexiu.

MS a achiziţionat în acest an 1,5 milioane de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor la risc în cadrul campaniei gratuite. Un milion de doze au ajuns în ţară la Direcţiile de sănătate publică.

CITEȘTE ȘI:

Se apropie sezonul virozelor! 6 remedii pentru răceală și gripă pe care le poți face acasă

Se apropie sezonul gripal. Recomandări pentru elevi și profesori privind igiena în şcoli

Ultimele Stiri
abonare newsletter