Politică

Nicu Ștefănuță: „Uniunea Europeană a fost mereu de partea Ucrainei, nu doar prin vorbe, ci și prin fapte”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew/ USR PLUS) se implică în ajutorul financiar oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană.

Foto: Alexis HAULOT  Copyright © European Union 2021 – Sursa: PE Foto: Alexis HAULOT Copyright © European Union 2021 – Sursa: PE

 

 


Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefanuță (Renew Europe) s-a implicat în acțiunile de sprijin a Ucrainei încă de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei. Imediat, la nivel local, și-a pus la dispoziție birourile din țară pentru strângerea și depozitarea ajutoarelor pentru refugiații din Ucraina. La nivel european, Nicu Ștefănuță se luptă pentru ca Uniunea Europeană să activeze toate ajutoarele financiare, umanitare și militare posibile pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și pentru țările  UE care se confruntă acum cu valurile de refugiați ucraineni.

 


Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a susținut inițiative prin care se solicită ajutorul Băncii Centrale Europene pentru a permite ucrainenilor schimbul valutar din moneda lor în euro. Un alt demers se referă la eliminarea taxelor de roaming pentru cetățenii ucraineni, pentru ca aceștia să poată păstra legătura cu familia din Ucraina, cu bărbații sau frații care au rămas să apere țara.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

În ce constă sprijinul financiar oferit Ucrainei?

Încă din 1 martie, Nicu Ștefănuță a cerut ajutor financiar pentru Ucraina, prin intermediul Rezoluției adoptate de Parlamentul European cu privire la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei: „Între 2014-2020, Uniunea Europeană a alocat Ucrainei peste 17 miliarde EUR. Acum, Uniunea s-a angajat să-și intensifice în mod definitoriu sprijinul financiar acordat Ucrainei, ca urmare a invaziei ruse din 24 februarie”, menționează Nicu Ștefănuță.


Aceasta include:

280 milioane EUR (dintre care 120 de milioane EUR sub formă de granturi pentru consolidarea statului și reziliența Ucrainei);


• Un împrumut de asistență macrofinanciară de urgență de 1,2 miliarde EUR pentru a ajuta Ucraina să își acopere nevoile de finanțare externă în 2022;

• Două măsuri de asistență pentru a finanța achiziționarea și livrarea de echipamente militare pentru forțele armate ale Ucrainei prin intermediul Facilității Europene pentru Pace (EPF). Acesta include 450 de milioane EUR în arme letale și 50 de milioane EUR în echipamente și provizii neletale (de exemplu, echipamente de protecție, truse de prim ajutor, combustibil). 

90 de milioane EUR în ajutor umanitar de urgență pentru civilii afectați de războiul din Ucraina, inclusiv pentru refugiații din Moldova.

• Furnizarea de asistență prin Mecanismul UE de protecție civilă către Ucraina. Până în prezent, 22 de state membre au răspuns solicitării din partea Ucrainei, oferind peste 8 milioane de articole esențiale de îngrijire medicală și adăpost, cum ar fi truse de prim ajutor, corturi, echipamente de stingere a incendiilor, generatoare de energie și pompe de apă.

La 1 martie, în timpul dezbaterii plenare extraordinare din Parlamentul European, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat 500 de milioane EUR de la bugetul UE pentru a face față consecințelor umanitare ale războiului, atât în ​​Ucraina, cât și pentru persoanele care fug din țară.

În cadrul dezbaterii în plen, președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o conferință a donatorilor pentru Ucraina.

În aceeași zi, Banca Mondială a anunțat un pachet de ajutor de urgență de 3 miliarde USD pentru Ucraina, iar Fondul Monetar Internațional a declarat că ia în considerare solicitarea Ucrainei de finanțare de urgență.

„Lumea, așa cum o știm, se pregătește să intre într-o noua eră”

„Toate aceste ajutoare sunt binevenite pentru următoarele zile sau săptămâni, însă este nevoie de un răspuns și mai ambițios care să ia în calcul toate implicațiile acestei crize în funcție de evoluția agresiunii militare din Rusia, de la sprijinul refugiaților pe termen scurt, mediu și lung, până la implicațiile sancțiunilor asupra economiei europene și asupra facturilor la energie”, declară Nicu Ștefănuță.

Lumea, așa cum o știm, se pregătește să intre într-o noua eră, mai nesigură, însă de data aceasta avem șansa să ne aflăm de partea bună a istoriei, în cea mai puternică Alianță. Fără pace și fără siguranță nu poate să existe democrație și prosperitate, ori exact acestea sunt prioritățile noastre”, adaugă eurodeputatul Nicu Ștefănuță, în contextul negocierilor grele pentru bugetul UE pentru 2023, ale cărei priorități vor fi votate pe 16 martie 2022.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR PLUS. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Nicu Ștefănuță este raportorul general pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2023. În această calitate, europarlamentarul va negocia din partea Parlamentului European bugetul pentru anul 2023, unul din cele mai grei ani din istoria recenta a Uniunii Europene. Dincolo de impactul pandemiei asupra economiei și energiei, se adaugă acum incertitudinile legate de amploarea consecintelor invaziei Rusei în Ucraina. 

CITEȘTE ȘI:

Campanie umanitară pentru refugiați. Nicu Ștefănuță: „Ducem ajutoarele voastre la ucrainieni!”

abonare newsletter