Actualitate

Nicu Ștefănuță: „Oameni buni, e o zi neagră nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă”

Nicu Șefănuță, europarlamentar Renew Europe/ USR PLUS a scris o postare cu privire la situația din Ucraina.

Nicolae Ștefănuță Foto: Alexis HAULOT Copyright © European Union 2021 – Sursa: PE Nicolae Ștefănuță Foto: Alexis HAULOT Copyright © European Union 2021 – Sursa: PE

 

 


Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (RENEW/ USR PLUS) a comentat pe Facebook situația din Ucraina.

 


„A început războiul… Încercați o clipă să vă imaginați că în dimineața aceasta v-ați trezit sub sunetul exploziei, al fricii, al terorii. Imaginați-vă că, în încercarea de a fugi din calea războiului, vă strângeți repede actele, câteva amintiri la care țineți, două-trei jucării pentru copil și fugiți… unde vedeți cu ochii. Ei bine, deși pare doar un coșmar, e realitatea vecinilor noștri ucraineni. Cu scopul perfid de a „demilitariza și denazifica Ucraina”, Putin a atacat, în această dimineață, țara noastră vecină. S-au auzit explozii în Kiev, Odesa, Mariupol și în alte mari orașe ucrainene”, a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Nicu Ștefănuță a aratat că România, Polonia și celelalte țări învecinate cu Ucraina au nevoie de sprijin pentru a putea gestiona fluxurile de migranți care ar putea apărea în următoarea perioadă, iar UE va trimite ajutor umanitar de urgență în Ucraina. De asemenea, europarlamentarul arată că lumea occidentală va impune noi sancțiuni ferme la adresa Rusiei, arătând că în cursul zile de joi, G7, UE și NATO se vor întâlni pentru a discuta. 


„Ce urmează?

- SUA se așteaptă ca planul de invazie al Rusiei să includă lovituri aeriene și trupe care să împiedice apărarea Kievului.


- Asta va provoca un val de refugiați ucraineni în regiune.  România, Polonia și celelalte state vecine Ucrainei au nevoie nevoie de ajutor din partea UE pentru a gestiona fluxurile de oameni care fug din calea terorii.

- UE va trimite ajutor umanitar de urgență, dacă va fi necesar.

- Noi sancțiuni ferme din partea lumii occidentale. Cu toții condamnăm, dar nu e suficient. Astăzi, G7, UE și NATO se întâlnesc pentru a le discuta. 

- Tiranul de la Kremlin amenință indirect NATO și UE. Mă tem că amenințarea e reală și că Putin nu se va opri la Ucraina”, a mai scris europarlamentarul.

Nu în ultimul rând, politicianul a transmis un mesaj de solidaritate ucrainenilor, pe care îi consideră „prizonieri într-un război absurd”.

„Gândurile mele se îndreaptă, în această dimineață spre vecinii noștri ucraineni, prizonieri într-un război absurd. Oameni buni, e o zi neagră nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă.  Nesiguranța și pericolul în care vom trăi de azi înainte ne vor marca nu doar economia, dar și viitorul.

Dacă citești istorie, dacă te uiți în jur, nu ai cum să nu vezi că noi trăim într-un vis protejat, cu probleme des imaginare.  Sper ca criza să nu se lărgească profund, cred că avem datoria să încercăm să o oprim, deși este posibil și probabil să degenereze în ceva mult mai mare. 

În primul lui discurs ca prim ministru, Winston Churchill spunea că ‘nu are nimic de oferit decât sânge, suferință și lacrimi’.  Dar mai spunea ceva: ‘că nu se va preda niciodată’. Iată că și generației noastre ne e dat greul. Eu cred că nici noi nu trebuie să ne lăsăm mai prejos. Ci trebuie să nu ne predăm libertatea niciodată.  Inima sus, ucrainieni! Inima sus, români!”, a transmis Ștefănuță.

CITEȘTE ȘI:

NATO își activează planurile de apărare: „Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”

Ultimele Stiri
abonare newsletter