Politică

27% din banii PNRR vor merge la autostrăzi. Investiții în zona Clujului

Premierul Florin Cîțu s-a aflat în ultimele zile la Bruxelles, unde a purtat negocieri privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

 


27% din banii din PNRR ar urma să meargă pe construirea de autostrăzi, în timp ce miliarde de euro vor fi alocate pentru Sănătate, Educație și Energie, potrivit unor surse Digi24. Printre condițiile puse de Comisia Europeană este cea ca PNRR să fie prezentat în Parlament.

 


Premierul Florin Cîțu a avut în ultimele zile un maraton de întâlniri cu oficialii de la Bruxelles. Astfel, potrivit Digi24, premierul a încercat să îi convingă de necesitatea ca România să primească toți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență. Principalele proiecte cu probleme erau cele care vizau infrastructura, programele de irigații, dar și infrastructura de gaze. În urma discuțiilor, pentru infrastructura rutieră și feroviară s-au obținut 27% din banii pentru PNRR, adică proiectul cu care a mers inițial România, mai scrie sursa citată.

Pentru educație, sănătate, energie, s-au obținut banii pe care îi dorea țara noastră. Astfel, patru miliarde de euro vor viza programe de sănătate și două miliarde de educație.


Comisia Europeană a pus, în schimb, câteva condiții: ministerele trebuie să elaboreze proiectele în detaliu, iar autoritățile locale trebuie să vină cu proiecte clare și exacte pentru a obține banii. O altă condiție este ca PNRR să fie prezentat în Parlament.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că România va depune la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 31 mai. Planul Național de Redresare și Reziliență a fost adoptat în coaliția de guvernare, cu proiecte în valoare de 29 de miliarde de euro.


Investiții cu fonduri din PNRR în zona Clujului

Metroul din Cluj-Napoca se numără printre proiectele propuse spre finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență, a afirmat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministrul Cristian Ghinea a declarat, într-un interviu video, că atât metroul din Cluj, cât și Autostrada A7, Ploiești - Pașcani, care leagă Moldova de București, sunt propuse de guvern pentru finanțare prin PNRR, programul UE de aproape 30 de miliarde de euro.


Ambele proiecte trebuie terminate până în august 2026, data – limită la care statele membre pot cheltui banii alocați de UE prin acest program dedicat relansării economice post-pandemie, a declarat Ghinea pentru Economedia. De asemenea, în PNRR mai e cuprinsă închiderea inelului Autostrăzii Transilvania spre Ungaria.

Întrebat ce proiect de metrou se dorește să fie finanțat, cel din Cluj sau cel din București, ministrul a răspuns:

„Ambele. În documentul discutat cu Ministerul Transporturilor și cu care vom merge la Comisia Europeană sunt prevăzute investiții în linii noi de metrou la București și Cluj. Domnul Emil Boc m-a asigurat că se va face, dar poate fi împărțit în tronsoane și măcar un tronson sau două să fie gata. Noi raportăm număr de kilometri. Dacă e un risc de întârziere, să putem raporta o bucată din el, să ne luăm banii pe el”, a afirmat Ghinea.

Bani pentru legarea cu autostradă la Ungaria

În ceea ce privește proiectele de infrastructură rutieră ce vor fi propuse spre finanțare prin PNRR, ministrul a menționat Autostrada A7, Ploiești - Pașcani, Autostrada A8 Iași - Târgu Mureș, dar și finalizarea legăturii cu Ungaria prin Autostrada A3 Transilvania, la Borș.

„La autostrăzi, situația e stabilă și consensuală. Vechiul PNRR propunea 4,5 miliarde euro pentru autostrăzi, atât rămâne. Dar va trebui să ducem o luptă diplomatică cu Comisia Europeană ca să accepte, suntem țara cu cea mai mare alocare pentru autostrăzi, de departe. A7 este principalul proiect. Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature și că putem avea gata tronsoane din A7 până în august 2026, data – limită. Mai avem două capete din A8 Iași – Târgu Mureș, care au studiile de fezabilitate începute. Si mai e prinsă închiderea inelului spre Ungaria prin Transilvania. Mai sunt prinse legătura A1 cu Timișoara, mai e Drumul expres Pitești – Craiova. Noi avem un necesar calculat de circa 10 miliarde euro pentru autostrăzi”, a declarat Ghinea.

Un „drob de sare” a fost descoperit pe traseul metroului

Metroul din Cluj-Napoca întâmpină primele probleme din cauza unui bulgăre de sare care a fost descoperit pe traseul stabilit inițial. Proiectul Metroului a început în 2020 și are 11 ani la dispoziție pentru a fi terminat, dar planurile au fost date peste cap încă de la primele proiecții. Specialiștii au descoperit că, în zona Podului IRA, există un zăcământ important de sare, iar traseul magistralei ar putea să fie schimbat.

Zona Podului IRA este unul dintre cele mai importante puncte din proiectul metroului. Conform proiectului, în zona respectivă va fi făcută legătura între metrou și trenul metropolitan care ar urma să ducă până la Aeroportul din Cluj.

Edilul Clujului nu crede că un bulgăre de sare poate împiedica construirea metroului în Cluj-Napoca și așteaptă soluții pentru a rezolva problema.

„Experţii, în acest moment analizează toate soluţiile şi vă pot asigura că există soluţii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Lună, acum a ajuns pe Marte, vă daţi seama că se va putea face un metrou chiar dacă întâlneşte un bulgăre de sare în cale.”, a declarat Emil Boc pentru Știrile ProTV.

Geologii avertizează însă că un astfel de zăcământ de sare poate pune mari probleme metroului și trebuie analizată cu mare atenție. De altfel, săpăturile în zonele cu un asemenea zăcământ de sare vor fi mult mai costisitoare și prețul final al proiectului ar putea crește simțitor.

CITEȘTE ȘI

Boc, despre negocierile PNRR: „Trebuie să dăm crezare muncii pe care o face ministrul Ghinea”

Ultimele Stiri
abonare newsletter