Politică

Alegerile Locale 2020. De ce (nu) au votat tinerii astăzi?

În perioada alegerilor, există mereu discuții controversate cu privire la motivele pentru care votează sau nu tinerii, fiind vorba de dezinteres, neseriozitate sau inconștiență. Care sunt opiniile tinerilor, privind votul?

Alegerile Locale 2020. De ce (nu) au votat tinerii astăzi? Alegerile Locale 2020. De ce (nu) au votat tinerii astăzi?

 

 


Tinerii sunt criticați dur cu privire la dezinteresul lor pentru politică, viitorul țării sau conducerea acesteia. Totuși, aceste păreri aparțin oamenilor vârstnici care sunt nemulțumiți fie de faptul că votul lor nu schimbă nimic în bine, fie că votul tinerilor aduce schimbări care nu sunt în favoarea lor.

 


Alegerile Locale sunt importante, afectând în mod direct cetățenii localităților, ei alegându-și conducerea pentru o perioadă de 4 ani, în care lucrurile pot merge într-o direcție bună sau nu.

Monitorul de Cluj a discutat cu câțiva tineri pentru a afla ce schimbări așteaptă ei de la clasa politică, de la oamenii cu care au votat sau care a fost motivul pentru care nu și-au exercitat dreptul la vot astăzi.


Alexandra abia a împlinit 18 ani, dar a fost la vot:

„Poate pare un lucru normal, lipsit de importanță sau poate pare că unii oameni votează doar pentru că așa fac alții, însă pentru mine această treabă stă puțin diferit. Eu merg la vot pentru că este dreptul meu ca cetățean de a alege și nu consider că lipsirea de la votare e o soluție pentru cei cu o boală numită „lene”. Toți vrem o schimbare, însă nimeni nu mișcă un deget pentru a face acest pas. Despre sistemul politic nu sunt prea multe de zis căci așteptările noastre, ale cetățenilor, sunt mari, însă faptele lor sunt în proporție de 70% nule. M-am învățat să nu mai am așteptări, însă mi-a rămas un gram de speranță. Speranța că lumea însă mai poate fi schimbată. Astfel, aleg să merg la vot și să decid singură asupra a ceea ce vreau.”


Pentru unii tineri, oricât de mare ar fi fost dorința de a vota, frica de Covid-19 a depășit acea dorință. Doi prieteni, Adriana și Mircea, au spus că nu au dorit să riște:

„Eu nu m-am dus din cauza Covid-ului. Nu m-am simțit în siguranță și nu am vrut să risc. Dacă nu era epidemia, mă duceam. Și în alți ani am fost”, a explicat Adriana.


„Eu nici atât nu am vrut să risc. Mai bine stau în siguranță în pat. Sunt mai liniștit. În plus, cu cine naiba să votez? Sunt sătul de toate aceste gunoaie”, a completat Mircea.

Votul nu se poate da de la distanță

Unii tineri au întâmpinat clasica problema a alegerilor locale, când nu-și pot exercita dreptul la vot, decât în localitatea lor.

„Am 26 de ani. Aș fi mers la vot dacă nu eram într-o altă țară. Atunci când s-au organizat secții de votare în străinătate, am lipsit o singură dată în ultimii 7 ani. Bănuiesc că toată lumea se așteaptă să fie mai bine, dar pare un lucru imposibil indiferent pe cine votezi”, a spus Raluca.

„Am venit la facultate cu o săptămână înaintea începerii anului universitar. Stau foarte departe și nu am avut cum să mă întorc în orașul natal să votez. Mi-am exercitat acest drept de când am împlinit 18 ani și îmi este foarte ciudat să știu că sunt alegeri, iar eu nu pot vota. Sper, totuși, că locuitorii orașului meu vor face alegerea potrivită și voi avea parte de surprize plăcute când mă voi întoarce în oraș, după terminarea facultății”, a spus Ioana.

„Este dreptul nostru să votăm. Așa că, de ce să-l irosim? Schimbarea stă în noi, fiind o generație tânără. Trebuie să contribuim mereu la schimbare pentru a deveni cea mai bună variantă a noastră”, a spus Sabrina.

Procentul la vot nu a fost grozav în acest an și multă lume poate spune că acest lucru se datorează situației epidemiei de Covid-19, oamenii fiind îngrijorați pentru sănătatea lor. Cu toate acestea, acest lucru a lăsat în umbră, în acest an, discuțiile privitoare la dezinteresul tinerilor cu privire la viitorul lor. Ei își doresc o schimbare, însă nimeni nu le dovedește că această schimbare se va putea întâmpla dacă ei vor vota.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri locale 2020 Cluj. Prezența la vot este de 41.12% până la ora 20:00

 

 

Cum s-au desfășurat alegerile locale 2020 în Cluj-Napoca:„Am venit să votez pentru mai bine” VIDEO

 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter