Politică

Pedepsit pentru o postare pe Facebook, pățania unui judecător din Cluj. Ce mesaj i-a deranjat pe magistrații de la instanța supremă?

Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, plătește pentru o postare pe pagina personală de Facebook.

pedepsit-pentru-o-postare-pe-facebook-patania-unui-judecator-din-cluj-ce-mesaj-i-a-deranjat-pe-magistratii-de-la-instanta-suprema pedepsit-pentru-o-postare-pe-facebook-patania-unui-judecator-din-cluj-ce-mesaj-i-a-deranjat-pe-magistratii-de-la-instanta-suprema

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a menţinut decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a fost sancţionat disciplinar în 2019, pentru un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Astfel, ÎCCJ a respins contestaţia făcută de Danileţ împotriva deciziei din 7 mai 2019, luată de Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară, prin care magistratul a fost sancţionat cu o diminuare de 5% din indemnizaţie, pe o perioadă de 2 luni.


CITEȘTE ȘI:

Judecător: „În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!”

 


Decizia a fost luată pentru încălcarea unui articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Cunoscut pentru părerile sale tăioase pe care le publică pe rețelele de socializare, judecătorul originar din Suceava a fost cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară în legătură cu un mesaj pe care l-a postat pe pagina de Facebook, în data de 9 ianuarie 2019:


„Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a «abuzurilor instituţiilor de forţă». Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora «Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (...) a democraţiei constituţionale»? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind... democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi... constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor.”

CITEȘTE ȘI:


Strigător la cer, se întâmplă la Florești! Amendat de Poliția Locală pentru că l-a făcut „netrebnic” pe Facebook pe primarul Șulea

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter