Politică

Iohannis: „Maghiarii sunt oameni harnici, de treabă!” Președintele continuă războiul cu PSD pe tema Ținutului Secuiesc. Ce spune despre obligativitatea limbii maghiare în Ardeal?

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că „nu poate să nu menționeze” o temă pe care a adus-o în discuție săptămâna trecută și care a preocupat pe foarte mulți, „chestiunea” din Parlamentul României care aparține de autonomia Ținutului Secuiesc.

Iohannis: „Maghiarii sunt oameni harnici, de treabă!” Președintele continuă războiul cu PSD pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Ce spune despre obligativitatea limbii maghiare în Ardeal? Iohannis: „Maghiarii sunt oameni harnici, de treabă!” Președintele continuă războiul cu PSD pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc. Ce spune despre obligativitatea limbii maghiare în Ardeal?

Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulți, am avut mulți colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni harnici, de treabă, care își văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu cei din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislația care privește autonomia Ținutului Secuiesc”, a declarat șeful statului, după ce a prezentat măsurile de relaxare ce urmează a fi aplicate din 15 mai.

Klaus Iohannis critică proiectul de lege privind obligativitatea limbii maghiare în Ardeal

„Este surprinzător și, recunosc, pentru mine supărător. Au încercat să se scoată pesediștii și după scurt timp au introdus legislația în Senat, unde au picat-o. Iată, sunt dovezi că nu a fost singulară. Culmea, în Senat, a trecut tot tacit o altă inițiativă a UDMR, care practic se constituie cu un cod administrativ paralel cu cel existent deja. Un fel de cod adminsitrativ în varianta UDMR. Acest cod administrativ prevede de exemplu, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal”, a continuat președintele României.


Iohannis: „PSD promovează legi care tind să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc!”

„De data aceasta, PSD nu poate spune că nu a știut. Această inițiativă a trecut prin Comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat «pentru». Acum, probabil, după ce am arătat public ce se dorește iarăși din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva acestei legi. Însă nu putem să nu ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi care tind să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc. Așa ceva este pur și simplu neconstituțional, nu voi tolera niciodată apariția unor astfel de legi”, a conchis Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:


Iohannis, comparat cu Vadim Tudor: „Ori probează acuzațiile grave, ori își dă demisia!”

 

Deputatul clujean Csoma Botond cere explicații de la SRI după acuzațiile lui Iohannis privind „cedarea Ardealului”. De ce insistă UDMR cu proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter