Politică

LOVITURĂ pentru liberali. CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

Curtea Constituțională a decis că există conflict între Preşedinţie și Parlament prin desemnarea lui Ludovic Orban ca premier. Iohannis este nevoit să vină cu altă propunere.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis, au declarat surse ale instituţiei.

Prin urmare, preşedintele Klaus Iohannis va proceda la desemnarea unei alte persoane pentru funcţia de prim-ministru, au adăugat sursele citate.


Desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban în funcţia de premier, pentru a doua oară, este neloială, a spus, luni, deputatul Florin Iordache, la Curtea Constituţională.

„Am sesizat Curtea cu această desemnare a domnului Orban pe care o considerăm neloială din partea Preşedintelui. Consultările nu trebuie să fie formale, atâta vreme cât scopul lor este acela de a forma un Guvern.... Noi considerăm că această declaraţie privind resuscitatea încrederii în parlament este total greşită. Trebuie să aibă o atitudine care să ducă la formarea unui guvern, nu la o dizolvare”, a mai declarat Iordache.


În replică, consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a reamintit că opţiunea alegerilor anticipate şi dizolvării Parlamentului a fost adusă în discuţie mai întâi de partide şi societatea civilă.

„În calitatea sa de mediator, preşedintele României nu putea ignora această preocupare”, a explicat Mihaela Ciochină.


După ce Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură, preşedintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze, din nou, pe Ludovic Orban pentru Palatul Victoria.

De pe 17 până pe 19 februarie, miniştrii Cabinetului Orban au fost audiaţi în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire va fi dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit care va începe la ora 16.00.


Din cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate şi anume Nicolae Ciucă - Apărare, Bogdan Aurescu - Externe, Virgil Popescu - Economie şi Adrian Oros - Fonduri Europene.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are programată, luni, o şedinţă pentru învestirea Guvernului Orban 2, de la ora 16.00.

Ultimele Stiri
abonare newsletter